Til hovedinnhold

"Fullt lys og stummende mørke" av Rigmor Galtung

Et foredrag om et liv - på godt og vondt. Med sin levende fortellerform har Rigmor en egen evne til å engasjere lytterne.

09.05.2019 av Yrkesseksjon helse og sosial
Sist oppdatert: 16.05.2019

 

Rigmor Galtung (f. 1969) er en av landets mest kjente standup-komikere og en glitrende imitator. Under finner du en beskrivelse av hennes foredrag "Fullt lys og stummende mørke", samt kontaktinformasjon.

Fra Rigmor var barn, var det noe ved henne, – hun var kreativ, morsom og med en ustoppelig energi, men hun hadde også en annen side. Da hun var 12 år ble hennes foreldre skilt, og det var da sårbarheten og den ”andre” Rigmor trådte fram for første gang. Hun ble ei redd lita jente som ikke turte å gå ut, ikke være sammen med venner og det endte til og med at hun en dag rømte fra skolen fordi angsten ble for overveldende.

Dette er starten på et foredrag som Rigmor har holdt i mange år. Mye har skjedd i livet hennes, og foredraget er derfor ikke statisk men har endret seg i takt med hennes egen utvikling og nye erkjennelser.

I utgangspunktet var Rigmor en framgangsrik komiker med mange baller i luften og et energinivå over gjennomsnittet. Da hun selv ble skilt i en alder av 32, dukket sårbarheten opp på nytt, og hun endte til slutt opp på psykiatrisk avdeling med en alvorlig depresjon.

Etter mange år og flere innleggelser, innså hun til slutt at hun har en diagnose hun må leve med resten av sitt liv, – en bipolar 2 lidelse.

Den første innleggelsen og livet og erkjennelsene hun har gjort etter dette, er utgangspunktet og hovedfokuset i foredraget. Hun lar allikevel det positive og ressursene hun har, være viktige. Rigmor er levende opptatt av at man ikke er sin egen diagnose og at det er viktig å se løsninger og ikke bare begrensninger og utfordringer som følger enhver sykdom.

Hun forteller om nye valg hun har måttet ta (hun valgte blant annet å ta en vernepleierutdannelse i voksen alder), og om omsorg, hjelp og kjærlighet fra venner og familie.

Rigmor er klar på at dette er hennes historie og at den ikke kan generaliseres til å gjelde andre. Enhver historie er unik og det er derfor umulig å sammenligne opplevelser eller ulike liv.

Rigmors ønske er imidlertid å fortelle oss hvordan det er å være henne, slik at andre kanskje kan kjenne seg igjen eller bedre forstå hvordan en depresjon kan oppleves, men også hvordan en kreativ fase arter seg.

Foredraget er også en beretning om et liv mange kan kjenne seg igjen i: Ønsket om å være perfekt, om å lykkes og ikke minst, – å være ”flink pike”. Rigmor har opplevd både å lykkes, men også at livet ikke alltid ble slik hun ønsket eller planla.

Dette er et foredrag som ikke bare når de som er rammet eller er pårørende. Rigmor reflekterer også over de daglige utfordringene og gleder alle opplever i løpet av et menneskeliv. Ikke minst er det en historie om en komiker som har opplevd de høyeste bølger, men også de dype daler og erkjennelsen av at livet finnes i flere nyanser enn bare svart og hvitt.

Gjennom sin åpenhet og forsøk på å bryte ned fordommer og normalisere psykisk sykdom, har hun blitt en foredragsholder som benyttes av mange ulike grupper: helseforetak, brukergrupper, pårørende og i næringslivet.

Foredraget tilpasses også etter oppdragsgiveres ønsker og behov. Eksempler på dette kan være: pårørende og – barneperspektivet, om å komme tilbake til et arbeidsliv etter langt fravær, medisinering og ect behandling, og hvordan man kan bruke egne ressurser og å se etter løsninger i stedet for problemer.

Praktisk informasjon

For booking, kontakt manager Egil Kopperud, e-post egil@kulturproduksjon.com eller mobil 908 50 401

Rigmor har holdt en rekke foredrag og varigheten har vært alt fra 45 min til 3 timer. Det finnes mange muligheter for individuell tilpassing og tilrettelegging.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?