Fra «Evigheten» til evigheten

Fjernarkivet, også kalt «Evigheten», finner du i Fagforbundets kjellerlokaler i Keysersgate i Oslo. Nå har en skikkelig entusiastisk gjeng fra Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark), akkurat henta ut et stort fotoarkiv med papirbilder og dias, og gamle tariffavtaler.

17.03.2020 av Kari-Sofie Jenssen (tekst) og Birgit Dannenberg (foto)
Sist oppdatert: 18.03.2020

Bildene er fra kommuneforbundets tidligere fagblad Arena og fra informasjonsavdelingens samling fra samme tid. Tariffavtalene er fra 1980 og 1990-tallet. I Arbarks lokaler i Torggata 12 vil bildene sorteres, merkes og arkiveres på en profesjonell måte. Noe vil komme til Folkets Hus og noe i et fjernmagasin under Ekebergåsen i Oslo.

Orden i sysakene

Bildene er sirlig merket og ligger i hengemapper i gamle arkivskap. Fotograf og fotoarkivar Miriam Idehen-Ohrvik, billedkunstner Pernille Fjoran og fotohistoriker Sølvi Bennett Moen tømmer arkivskuff etter arkivskuff med bilder.

– Vi tar bildene ut av hengemappene og legger dem over i syrefrie esker, sånn at materialet varer i hundre år til, smiler Sølvi Bennett Moen.

Hun forteller at det er ganske langt mellom hver gang de henter fotoarkiver. Det er omtrent to år siden sist nå.

Tariffavtaler er gøy

Arbark ble etablert i 1908 av LO og Arbeiderpartiet, og er arbeiderbevegelsens eldste eksisterende kulturinstitusjon i Norge. Den viktigste oppgaven er å bevare arbeiderbevegelsens kulturarv og formidle den videre til nye generasjoner.

Historiker Tor Are Johansen smiler entusiastisk. Han synes tariffavtaler er gøy! Han forteller at de stadig har etterspørsel etter gamle avtaler.

– Vi hadde seinest en forespørsel i går om en avtale fra tariffoppgjøret i 1980. I arbeidsrettssaker trenger for eksempel juristene i LO ofte tariffhistorien helt tilbake til de første tariffavtalene for å lese seg opp på intensjonen ved inngåelse av avtalen, forteller Johansen.

Har dere historisk materiale – ta kontakt

Arbark er ute og henter gamle arkiver ca. 50 ganger i året. Det kan være alt fra gamle arkivskap til bæreposer med historisk materiale.

Arbark er åpent for alle som er interessert i arbeidernes og arbeiderbevegelsens historie, arbeidsforhold, samfunnshistorie og den politiske venstresiden. Og de vil gjerne at lokale fagforeninger tar kontakt dersom de sitter på alt fra gamle faner, håndskrevne lagsaviser, protokoller og tariffavtaler. Er dere i tvil om det er av interesse – kontakt Arbark. Det er mange steder materiale kan avleveres lokalt, det kan dere også få hjelp til ved å ringe Arbark.

– Vi har for eksempel 700 arbeiderfaner som vi passer godt på. Dem er vi stolte av, forteller Tor Are Johansen.

Han blir ikke mindre entusiastisk når han hører at Fagforbundet har mange lokale fagforeninger som nå har slått seg sammen, og som lager seg nye faner. De gamle fanene kan få et trygt og godt hjem hos Arbark.