Til hovedinnhold

– Jeg elsker å være på jobb

Gruppebilde med fire personer.

F.v. hovedtillitsvalgt Linda Hægdahl, bydelsverter Simran Seena og Mohammed Bamou, og seksjonsleder Elisabeth Lie. (Foto: Martine Grymyr)

«Inn i jobb» er prosjektet som skal hjelpe unge fra utenforskap inn i arbeidslivet. For Mohammed og Simran har den nye jobben i Oslo kommune betydd alt.

23.06.2023 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 31.08.2023

Prosjektet er et samarbeid mellom KS, NAV og arbeidstakerorganisasjonene i kommunal sektor. Bydel Alna i Oslo har deltatt i prosjektet siden september 2021. 

– Det første vi gjorde var å gjøre om en fagstilling til to stillinger som bydelsverter. De to har nå blitt til tre, forteller Elisabeth Lie, seksjonsleder for innbyggertorg, servicetorg og dokumentsenter i bydel Alna. 

– Vi samarbeider med NAV og andre tjenester, for å nå ut til flest mulig. Målet er å redusere utenforskap for unge voksne. Målgruppa vår er de som er mellom 19 og 30 år, bor i bydel Alna og står utenfor skole eller fast arbeid.

Hjelper innbyggerne

Ved servicetorget i bydelen jobber bydelsvertene Mohammed Bamou og Simran Seena. Begge to fikk jobb i kommunen takket være Inn i jobb-prosjektet. 

Som bydelsvert håndterer de service i innbyggertorget og servicetorget. For ­eksempel ved å rigge til møter, holde kurs, gi hjelp med søknader og utskrifter og svare på de spørsmål som de besøkende måtte ha. De har gått flere kurs om personvern. Men det mest populære tilbudet er den digitale veiledningen de gir med Digihjelpen. 

– Under koronapandemien opplevde vi en tvunget digitalisering. I denne bydelen har vi mange forskjellige familier, mange etniske bakgrunner, og mange ble stående utenfor. Det skaper en utrygghet for folk å ikke ha digital kompetanse, forteller Mohammed Bamou, og får støtte fra kollega Simran Seena: 

– Vi merker stor forskjell fra da vi starta Digihjelpen i fjor. Da hadde vi fem besøkende i måneden, og nå har vi 100. Det sprer seg fordi folk forteller det videre. Vi merker at det er et stort behov for digital opplæring i bydelen. Nå har vi laget en egen kurspakke, og vi skal holde kurs for innbyggerne. Vi synes det er utrolig gøy å se hvor engasjerte folk blir. Vi ser hvordan de koser seg, får mestringsfølelse og koser seg på nettet.

Har gjort livet bedre

Selv om livet smiler nå, har veien hit vært krevende for både Bamou og Seena. 

– Vi har fått mye ansvar, og når andre putter den tilliten i deg, får du lyst til å gjøre det bra. Det gir deg en mestringsfølelse. For tre år siden kunne jeg ikke sett for meg at jeg skulle ha det så bra i livet, både privat og i arbeidslivet. Jeg elsker å være på jobb. Jeg trodde livet skulle bli mye hardere, men nå kommer jeg hjem med et stort smil, forteller Bamou. 

For Seena har også jobben betydd mye.
 
– Jeg var på vei til å bli ung ufør, men NAV tipsa meg om denne stillinga og jeg fikk den. Jeg hadde nesten gitt opp, men for meg har det gått veldig oppover. Denne stillinga har påvirka meg på en positiv måte, og nå skal jeg gå videre og ta høyere utdanning, sier Seena.

Kun positive resultater

Med seg på laget har de også hovedtillitsvalgt fra Fagforbundet ForSe (forvaltning og service), Linda Hægdahl. Hun har fulgt de to bydelsvertene hele veien. 

– Jeg ser hvordan de har vokst fra å være stille og forsiktige, til å tørre å ta plass. De tør å komme med forslag, og tør å presentere noe. De får bygge CV og får en fot innafor arbeidslivet. Det er noe av det fineste jeg ser på jobb. Jeg er så stolt over å være kollegaen deres, smiler Hægdahl. 

Håpet er å gjøre de to halve stillingene til større stillinger. Pilotprosjektet er nå inne i en evalueringsfase. 

– Vi ønsker jo ikke at noen skal være ansatt som bydelsvert for alltid, men vi vil bruke arbeidsplassen til å bygge opp folk, slik at de kan komme seg videre på egen hånd. For oss har det gitt bare positive resultater å få inn bydelsvertene, avslutter seksjonsleder Lie. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?