Til hovedinnhold

Samhold og pølsegrilling står på menyen for de streikende i Bodø

De streikende i Læringsverkstedets barnehager i Bodø var heldige med været da de møttes til pølsegrilling og hyggelig samvær torsdag 3. november.

De streikende i Læringsverkstedets barnehager i Bodø var heldige med været da de møttes til pølsegrilling og hyggelig samvær torsdag 3. november. (Foto: Marianne Billing)

Etter over to uker med konflikt i private barnehager møttes de streikende i Bodø til et velfortjent og solfylt avbrekk med pølsegrilling og god stemning. De har ikke tenkt å gi seg før kampen er vunnet.

03.11.2022 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 15.11.2022

Streikegjengen fra Fagforbundet hadde sammen med Utdanningsforbundet rigget seg til på den flotte uteplassen til Læringsverkstedet Maskinisten Friluftsbarnehage.

– Etter to uker i streik er det godt å komme seg ut og få en avveksling, sier Helene Brodersen, som til daglig jobber i friluftsbarnehagen.

Les mer om streiken i private barnehager

I Bodø er 30 av Fagforbundets medlemmer i Norges største private barnehagekjede, Læringsverkstedet, nå tatt ut i streik.

– Vi vil ha enighet, men vi er klare for å streike helt til vi får gjennomslag for kravene våre. Vi fortjener  like gode pensjonsvilkår som de ansatte i offentlige barnehager, fastslår Brodersen.

Vi er klare for å streike til vi vinner, sier Helene Brodersen fra Læringsverkstedet Maskinisten Friluftsbarnehage.
Vi er klare for å streike til vi vinner, sier Helene Brodersen fra Læringsverkstedet Maskinisten Friluftsbarnehage. (Foto: Marianne Billing)

Eierne tar med seg milliardgevinst til Sveits

At eierne av Læringsverksstedet nå har stukket til Sveits i likhet med en rekke andre norske milliardærer gjør ikke streikeviljen mindre. Bare i 2018 satt eierne igjen med et overskudd fra barnehagedriften på over 100 millioner kroner før skatt, skriver Fagbladet.

– Tenk hva vi kunne fått til for de pengene hvis det hadde gått til driften av barnehagene og til pensjon for de ansatte, sier Tom Sivertsen. Han har vært tillitsvalgt ved Saltkvern barnehage i nøyaktig en uke. Og han har sett seg nødt til å drive med privat pensjonssparing i tillegg til pensjonsordningen fra PBL.

Fikk offentlige tilskudd

Ifølge Fagbladet solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB i 2020 for 4,25 milliarder kroner. Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Etter at gjelda knyttet til barnehagebyggene ble nedbetalt, satt Hans Jacob og Randi Sundby igjen med en fortjeneste fra eiendomssalget på rundt to milliarder kroner.

Hadde aldri tenkt på pensjon

21 år gamle Ingvild Heggen hadde aldri tenkt på pensjon før hun begynte i Notveien barnehage 1. august i år.

Ingvild Heggen (21) oppdaget først at hun har en dårligere pensjonsordning enn ansatte i kommunale barnehager da streiken startet.
Ingvild Heggen (21) oppdaget først at hun har en dårligere pensjonsordning enn ansatte i kommunale barnehager da streiken startet. (Foto: Marianne Billing)

– Det var først da vi gikk ut i streik at jeg innså jeg hvor dårlig pensjon vi egentlig har, og hvor urettferdig det er. Jeg hadde aldri tenkt over det før. Men på grunn av streiken har jeg fått vite mye mer og har lært masse, særlig gjennom Fagforbundet. Jeg håper at virkelig at vi vinner denne kampen, sier Heggen. 

Tro folk vil bytte jobb

Lene Cathrin Ellingsen fra Bodøsjøen Naturbarnehage er en av flere nye tillitsvalgte som har tatt på seg vervet pga. streiken. Hun frykter konsekvensene hvis de ikke vinner fram.

– Hvis vi ikke vinner denne kampen er jeg redd det er mange som vil se seg om etter ny jobb. Jeg har allerede hørt folk diskutere det, forteller hun.

Sammen med Tom Sivertsen, Hege Joakimsen og Eli Toftebakk fikk hun hurtigopplæring i hvordan de skal ivareta medlemmenes interesser.

Eli Toftebakk, leder av Fagforbundet Bodø, Ann-Merethe Larsos Kristensen, Lene Cathrin Ellingsen, Tom Sivertsen og Hege Joakimsen holder humøret oppe. – Vi har et godt samhold og det er en utrolig kreativ gjeng, sier Sivertsen.
Eli Toftebakk, leder av Fagforbundet Bodø, Ann-Merethe Larsos Kristensen, Lene Cathrin Ellingsen, Tom Sivertsen og Hege Joakimsen holder humøret oppe. – Vi har et godt samhold og det er en utrolig kreativ gjeng, sier Sivertsen. (Foto: Marianne Billing)

Med håndbok som bibel

Streikeleder og leder av Fagforbundet Bodø, Ann-Merethe Larsos Kristensen, tar godt vare på de nye tillitsvalgte. Utstyrt med Fagforbundets «Håndbok for tillitsvalgte valgt etter en hovedavtale» ga hun dem en god og grundig gjennomgang slik at de lettere kan svare på spørsmål både fra medlemmer, men også fra foreldre.

– Den er gull verdt. Der står mer eller mindre alt de trenger å vite, fastslår Larsos Kristensen. Allerede kommende mandag og tirsdag skal nykommerne gjennom Fase 1 i tillitsvalgtopplæringen.

Savner barna

Men selv om det var litt spennende å streike til å begynne med, og de har lært mye, er det likevel tungt. Hege Joakimsen i Nerenga Barnehage vil tilbake på jobb.

– Nå vil jeg at streiken snart skal være over. Jeg savner ungene, sier hun.

Veronica Johansen, Lisa Brovold, Ivar Thoresen Ellen Eide og Daniela Hidalgo fra Utdanningsforbundet synes det er bra at forbundene står sammen i streiken. – Vi vil at folk skal både se og høre oss, sier de.
Veronica Johansen, Lisa Brovold, Ivar Thoresen Ellen Eide og Daniela Hidalgo fra Utdanningsforbundet synes det er bra at forbundene står sammen i streiken. – Vi vil at folk skal både se og høre oss, sier de. (Foto: Marianne Billing)

Læringsverkstedets syv barnehager i streik:

  • Trålveien Idrettsbarnehage
  • Knerten Barnehage
  • Notveien Barnehage
  • Saltvern Barnehage
  • Bodøsjøen Naturbarnehage
  • Maskinisten Naturbarnehage
  • Nerenga Barnehage

I dag, torsdag 3. november trappes streiken ytterligere opp.

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?