Inspirerende leder- og nestleder samling i Trondheim
Forrige uke var Fagforbundet Ung sine ledere og nestledere av ungdomsutvalgene på fylkesnivå samlet på Lerkendal. Mens trønderne hadde høstferie fordypet denne gjengen seg i arbeidsmiljøloven, samarbeid mellom tillitsvalgte og verneombud, IA avtalen og tema seksuell trakassering. Områder som er viktig i jobben de er satt til å gjøre for våre unge medlemmer.
16.10.2023
Sist oppdatert: 17.10.2023
Leder for Fagforbundet Trondheim, Mats Monsen og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Ung Trondheim, Linn Kristin Flataune ønsket velkommen til byen. Mats er tidligere leder for Fagforbundet Ung og nå jobber han for at Fagforbundets medlemmer i Trondheim skal ha det bra på jobb. Med det politiske skifte i Trondheim etter valget får fagforeningen mye å jobbe med fremover.
-Trondheim har vært styrt av Arbeiderpartiet i 20 år, men nå er det over. Høyresiden vant og nå blir jobben som vaktbikkje første prioritet for fagforeningen, sier Monsen. Han forklarer hvordan velferdstjenestene i Trondheim nå skal ut på anbud og privatiseres. -Det betyr dårligere pensjonsavtaler og dårligere tariffavtaler, sier han.
Hvordan har vi det på jobb?
Når man går HMS arbeidet i sømmene så ser vi at det er mange ting ved vårt arbeidsmiljø som skyves under teppet. Arbeidsplassen skal være trygg og helsefremmende. Arbeidsgiveren har hovedansvaret for å etterleve arbeidsmiljøloven og vi som arbeidstakere skal medvirke. Men hvor ofte står man bare i det, og lar være å si ifra om avvik eller kritikkverdige forhold på arbeidsplassen?
-Avviksrapportering er livsviktig for en kommune som er politisk styrt og selvsagt også for andre bedrifter. Det å ha tall på avvik gjør at man kan ta kunnskapsbaserte beslutninger. Ellers kutter man grenen man sitter på, sier Finn Børge Dalen, hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune. - Det første Arbeidstilsynet sjekker ved besøk er avvik. Selv om man ikke ser resultater så fortsett å rapporter for i det lange løp så ser man et mønster på en arbeidsplass over tid, fortsetter han.
Finn Børge Dalen og Roger Mogesth, hovedverneombud for helse og velferd i Trondheim kommune leverte et engasjerende foredrag og de er tydelige på at trepartssamarbeid ved partssammensatte utvalg er helt nødvendig for å klare å følge opp arbeidsmiljøloven.
Se foredraget til Finn Børge Dalen og Roger Mogesth :
Tillit – tre fortellinger om kommunalt trepartssamarbeid
Les mer om tematikkene på Arbeidsmiljøportalen
Seksuell trakassering – en bevisstgjøringsøvelse
Seksuell trakassering er noe mange opplever i arbeidshverdagen. Det kan komme fra kollegaer eller brukere og rapporteres ikke alltid eller avfeies som en del av jobben. Foredragsholder Geir Myklebust fra Studieforbundet AOF var opptatt av at vi forstår og definerer hva som er forskjellene på trakassering og seksuell trakassering. Vi må løfte dette tema og snakke om grensene for akseptabel og uakseptabel adferd. Det finnes mange gråsoner og grensene er ikke nødvendigvis like tydelige for alle, derfor må vi snakke om dette, ofte.
Arbeidsplassbesøk
Det har vært en samling med veldig gode diskusjoner rundt viktige tema som vi trenger å jobbe med i våre tillitsverv. I tillegg fikk vi dratt på arbeidsplassbesøk. Dette var såpass gøy at det nok blir en fast post på programmet for leder- og nestleder samlinger heretter.
Vi besøkte 110-sentralen i Midt Norge, St. Olavs hospital og Pirbadet.