Til hovedinnhold

– Er på landsmøtet for noe større enn meg selv

Ung, smilende kvinne med halvlangt løst hår. Sitter i en stor landsmøtesal.

Marte Sofie Thorbjørnsen (Foto: Martine Grymyr)

21 år gamle Marte Sofie Thorbjørnsen er landsmøtets yngste delegat, og hun er klar til å innta talerstolen.

17.10.2022 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 18.10.2022

– Jeg skal opp på talerstolen i hvert fall én gang. Jeg skal snakke om det å være lærling, og at det absolutt burde man burde fått tilbud om fast stilling etter endt læretid, sier Thorbjørnsen, som selv var ferdig som lærling for to år siden. 

 Jeg skal også snakke om at veiledere må ha kompetanseheving gjennom hele yrkeslivet. Nå er det sånn at du kanskje får opplæring når du er 20 år og begynner i jobben, og når du er 60 år skal du veilede lærlinger, og så har du ikke hatt noe mer opplæring i mellomtida. Da er det systemet som svikter. 

Spennende og lærerikt 

Thorbjørnsen er fra Hurumlandet i Asker, og sakene som ligger nærmest hjertet er lærlinger, ufrivillig deltid, og at vi må ivareta veilederne. Selv jobber hun som helsefagarbeider i Drammen, og det var også der hun først fattet interesse for Fagforbundet. 

– Vi fikk besøk av Fagforbundet da vi hadde lærlingdag, og da ble jeg nysgjerrig på hva det var for noe. Jeg hadde ikke noe forhold til Fagforbundet eller fagbevegelsen før det, men vips så var jeg medlem og ungdomstillitsvalgt i Vestre Viken, ler Thorbjørnsen, som også sitter som medlem av ungdomsutvalget i Fagforbundet Viken. 

Av landsmøtets 459 delegater er 23 av dem 30 år eller yngre. Nytt av året er Fagforbundet Ung sin egen delegasjon, bestående av fem unge tillitsvalgte. Blant dem finner vi Thorbjørnsen.  

– Det er veldig stort å være på landsmøtet, nesten litt overveldende. Samtidig er det utrolig spennende og lærerikt, og jeg føler meg veldig privilegert som får være med her. 

Slitsomt, men verdt det 

At hun er yngst på landsmøtet, har hun ikke tenkt så mye på. 

– Men jeg merker at alle rundt meg er veldig erfarne, så her gjelder det å gripe tak i all den kunnskapen jeg har rundt meg. Man får innblikk i hvordan ting fungerer i Fagforbundet, hvordan avgjørelser blir tatt og hvorfor ting tar tid. Det gir absolutt mersmak, forteller 21-åringen, og fortsetter: 

Samtidig er det slitsomt å måtte være våken og på i fem lange dager. Det blir ei tøff uke, men det er verdt det når man tenker på at man er her for noe større enn seg selv, man er her for medlemmene. Og så blir jeg veldig jo godt ivaretatt som yngstemann. 

Etter hvert skal hun ta stegene opp på talerstolen, foran en fullsatt sal. 

– Jeg er veldig nervøs, men jeg prøver å tenke på at dette er større enn meg selv, dette handler ikke om meg. Fagforbundets landsmøte er en kjempeflott arena for å snakke om saker jeg brenner for, og når jeg er så privilegert å få være her, føler jeg at jeg har et ansvar for å gå opp og ta ordet. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?