Norsk boligpolitikk lar meg ikke stå på egne ben!

ØKER FORSKJELLENE: Vi kan ikke godta en politikk som er med på å gjøre forskjellene i dagens samfunn enda større, skriver Ulla Christine Pedersen.

ØKER FORSKJELLENE: Vi kan ikke godta en politikk som er med på å gjøre forskjellene i dagens samfunn enda større, skriver Ulla Christine Pedersen.

(Foto: Håkan Dahlström/Flickr)

Dagens boligpolitikk er urettferdig og diskriminerende, spesielt for unge som skal kjøpe sin første bolig. Det ønsker jeg som ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet å gjøre noe med, skriver Ulla Christine Pedersen.

I dag er det slik at man må ha 15% egenkapital av kjøpesummen, eller sikkerhet i annen fast eiendom for å komme inn på boligmarkedet. Det vil si at noen du kjenner, som oftest familie, stiller som kausjonist med sikkerhet i fast eiendom.

Dagens boligpriser er helt spinnville, og 15% av kjøpesummen er mye penger. Kostnadene ved å leie er ofte minst like dyrt som å betjene et boliglån. Sparer du 300.000 i egenkapital, vil du kunne få et boliglån på 2 millioner. Hva får man får egentlig for 2 millioner i dag? Og hvor lang tid vil det ta å spare opp disse summene når du skal utdanne deg, leve og bo?

Ulla Christine Pedersen, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Sørum (Foto: Privat)

Det gjør noe med selvfølelsen min

Dette er noe som påvirker mitt liv personlig, og jeg vet at jeg er langt fra den eneste. Min boligdrøm i en alder av snart 30 år svever fortsatt. Jeg føler selv at jeg har gått veien, og har ting på stell. Jeg har en autorisasjon som hjelpepleier og en bachelor i vernepleie, og dette er jeg veldig stolt av. Jeg har 100% fast stilling i Sørum kommune som miljøterapeut og jeg har spart BSU siden jeg var 16 år. Jeg har en god egenkapital, men heller ikke noen hundretusener på konto holder for å få seg bolig i dag.

Les også: Ulla (29) tjener 500 000 kroner, men får ikke lån

I dag har normalen blitt at unge førstegangsetablerende skal være avhengig av andre, det vil si de trenger noen som stiller som kausjonist. Jeg tror nemlig ikke det er mange som klarer å spare mellom 300.000 og 400.000 helt på egenhånd i startfasen av livet. At jeg med min bakgrunn havner utenfor normalen kun fordi jeg ikke har tilgang på kausjonist eller den svimlende summen som kreves i egenkapital, er urettferdig og diskriminerende. Det gjør noe med selvfølelsen min.

Boligpolitikken må endres

Jeg er så stolt over ungdommene som på Landskonferansen for Fagforbundet Ung i høst krevde en anstendig boligpolitikk. Ungdom skal slippe å bekymre seg for hvordan de skal komme inn på boligmarkedet. Ungdom skal få muligheten til å kunne fokusere på de viktige tingene i livet - som utdannelse, jobb eller familie. Det er viktig at vi ungdommene går foran, og sier klart ifra hva vi mener om dette.

Vi i Fagforbundet Ung krever en endring i boligpolitikken! Vi kan ikke godta en politikk som er med på å gjøre forskjellene i dagens samfunn enda større.

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?