Til hovedinnhold

All renovasjon i egenregi

(Foto: Ottesen, Steinar)

I 2017 var det søppelkrise i Oslo. I 2020 kan en plastkrise være rett rundt hjørnet. Det forteller oss at all renovasjon bør være driftet i egenregi.

19.06.2020
Sist oppdatert: 14.04.2021

Fagforbundet Oslo mente ganske sterkt at søppelhenting måtte tilbake i egenregi i 2017. Veireno vant anbudet noen år tidligere og det ble fullstendig kaos etter kort tid. Like sterkt mener vi at plast må tilbake i egenregi. Vi kan ikke gå fra søppelkaos til plastkaos på grunn av kommersiell drift hvor hovedmålet er å tjene penger.

Det nærmer seg en akutt plastkrise i Oslo på grunn av at Grønt Punkt har sagt opp avtalen med Oslo kommune om eksport av plast. Resultatet kan bli plastfjell i hovedstaden. Dette er samfunnskritiske oppgaver hvor fellesskapet må ha kontroll for å sikre stabilitet og kvalitet.

Vil skape nye grønne arbeidsplasser

Anne Sandborg og Håvard Engebretsen er begge tillitsvalgte og klare på at plast må tilbake i egenregi for å sikre kontroll og at det vil skape nye grønne jobber. 

- Det er viktig at vi nå satser på det grønne skiftet og grønne arbeidsplasser for våre barn og barnebarn. Oljepenger bør bli brukt for at framtidige generasjoner skal kunne ha en bærekraftig framtid. Å bruke dette på et mottak for plast, kan ikke bare skape mange fremtidige arbeidsplasser , men kan spare miljøet og sikre sirkulær økonomi. Vår generasjon og våre foreldre har levd godt på oljepenger, la barna og barnebarna få leve på å rydde opp etter oss, sier Anne Sandborg som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune

- Det er på høy tid at det offentlige tar ansvar og tar tilbake helhetlige eierskapet rundt håntering av plasten, dette er med tanke på en helhetlig kontroll og styring og ønske om en sirkulær økonomi, og for å få oppfylt FN`s bærekraftmål, sier Håvard Engebretsen som er nestleder i Fagforbundet Teknisk Fagforening, Oslo. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?