Til hovedinnhold

Et brennende engasjement for renholdsyrket

Møt Agnieszka Almukhtar, den nye lederen av yrkesseksjon samferdsel og teknisk i fagforeningen.

11.03.2019
Sist oppdatert: 11.03.2019

For det første ville jeg takke alle som ga sin stemme til meg som seksjonsleder av yrkesseksjon samferdsel og teknisk på årsmøtet til Fagforbundet Barn og oppvekst. Det setter jeg utrolig stor pris på!

Jeg kom til Norge med mye arbeidserfaring fra barnehjem, barnehage, salg og eget firma: reklame, turisme og gastronomi.  I Oslo jobbet jeg som renholder og noen måneder som barnehageassistent (i en barnehage med fantastisk arbeidsmiljø). I august 2017 fikk jeg fast stilling som renholder på Rødtvet Skole og i desember 2017 fikk jeg fagbrev som renholdsoperatør.

I løpet av mine yrkesaktive år har jeg opplevd at det blant arbeidsgivere og ansatte er en manglende forståelse for hva renhold egentlig er. Vi kalles «renholdsballet», «renholdsgjeng» osv. I tillegg til at det kan tolkes som en fornærmelse, viser det hvor liten kunnskap det er om renholdsfaget i samfunnet. Det er egentlig litt rart siden Arbeidstilsynet beskriver renhold som forebyggende helsearbeid med direkte betydning for helsa (Arbeidstilsynet 2001). Jobben vår er ekstremt viktig og det er veldig trist at mange engasjerte renholdere savner den positive oppmerksomheten og respekt for jobben de gjør.

Samtidig er jeg veldig bevist på at vi renholdere hele tiden må jobbe med egen utvikling, øke kompetanse, være nysgjerrig på nye metoder, teknologi, være miljøbevisste og strukturerte. I tillegg kunne dokumentere egen jobb. Seksjonen er nettopp denne arenaen hvor renholdere og de som trenger kunnskap om renhold, kan treffes, prate, dele erfaring, spørre om råd, delta på kurs, finne veien til videreutdanning og bidra med å løfte opp yrket.  Det er vår styrke! Vi konkurrerer ikke med hverandre men vi støtter hverandre.

Jeg vet også at det er mange steder hvor ledelse og renholdere arbeider tett sammen. Jeg er kanskje litt romantisk, men det kunne blitt perfekt hvis vi kunne sette oss sammen, både de som sliter med arbeidsmiljøet og de som har et «felles språk» og kunne inspirere hverandre for å sammen skape et respektfullt samarbeid.

Jeg er veldig opptatt av renholdere, men yrkesseksjon samferdsel og teknisk består også av en stor gruppe vaktmestere. Jeg vil igjen få gratulere tidligere leder av yrkesseksjonen, Trond Grande som har gjort og fortsetter med den kjempeviktige jobben for vaktmesterne! Det er veldig inspirerende!

Jeg håper at både renholdere og vaktmestere kommer til å delta på våre samlinger. Som jeg har sagt til dem som vi allerede har besøkt på arbeidsteder: seksjonsstyret kan godt selv bestemme hvilke aktiviteter som skal organiseres. Men vi vil gi muligheten til hvert enkelt medlem å aktivt delta i seksjonen.

 Jeg føler meg virkelig veldig heldig som har mulighet å treffe så mange fantastiske mennesker!

Og jeg gleder meg til å jobbe videre med seksjonsarbeidet.

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?