Til hovedinnhold

Helsevesenet trenger hele laget rundt pasientene!

Vi trenger hele laget av helsearbeidere for å gjøre den jobben som må gjøres i åra framover, og vi trenger et større lag.

For å sikre en god og verdig eldreomsorg må vi snakke om:

 

❤️  Oppgavedeling

❤️  Hele og faste stillinger

❤️  Bedre bemanning

 

For å gi folk gode nok helsetjenester trengs det veldig mange forskjellige typer kunnskaper og ferdigheter. Derfor trenger vi leger, ergoterapeuter, apotekteknikere, assistenter, fysioterapeuter, fotterapeuter, kokker, vaktmestere, aktivitører, helsesekretærer, bioingeniører, radiografer, dietetikere, sykepleiere, renholdere, portører og helsefagarbeidere - for å nevne noen.

Vi trenger flere helsearbeidere, et større lag.

Oppgavedeling

I et fremtidig helsevesen vil det være umulig å løse utfordringen hovedsakelig med universitetsutdannet personell. Flere undersøkelser viser for eksempel at helsefagarbeidere opplever at de ikke får utnyttet sin kompetanse, og at de heller ikke får tilbud om relevant kompetanseheving.

Dette skjer samtidig som sykepleierne mener at de ivaretar flere oppgaver som andre yrkesgrupper kunne gjort. En bedre og mer planmessig oppgavedeling er en av de åpenbare løsningene på mange av utfordringene i dagens helse- og omsorgstjeneste.

Iren Mari Luther sitter i den nye helsepersonellkommisjonen: - Nå må vi bruke hele laget!

Det er ikke mulig å dekke behovet for helsearbeidere ved å fylle på med en type kompetanse. Vi kan heller ikke ha en for stivbent oppfatning av hvem som skal løse hvilke oppgaver.  

Tidligere var hjelpepleiere en naturlig del av bemanningen på sykehusene, og de var stabile ansatte som sørget for kunnskapsoverføring og kontinuitet. Det er mange av oppgavene som gjøres av sykepleiere som også helsefagarbeidere er godt kvalifiserte til. Noen sykehus har gjenoppdaget helsefagarbeiderne, og satser på yrkesgruppa. Det bør flere sykehus gjøre. 

Hele og faste stillinger

Både helsefagarbeideren og helsevesenet trenger heltidstilllinger. Hver femte helsefagarbeiderstilling som utlyses i norske sykehus er i stillinger under 20 prosent. Det er vanskelig å skape seg et trygt og forutsigbart liv med en fast stilling på under 20 prosent. Det tyder også på at det finnes et stort uunytta arbeidskraftpotensiale for arbeidsgiver.  

Mer heltid vil skape bedre kvalitet i tjenestene ved at brukerne får møte igjen den samme ansatte som kjenner deres behov og historie. Flere faste, hele stillinger er også en forutsetning for bedre oppgavedeling og kompetanseplanlegging. 

De fleste stillinger for helsefagarbeidere lyses ut som deltidsstillinger. Sjekk tallene for ditt fylke og kommune på deltidslista.

Bedre bemanning

Mange steder er bemanningen i utgangspunktet for lav. Særlig i kommunale helse- og omsorgstjenester vet vi at man har for små marginer, og at sykefravær kan gjøre at det blir vanskelig å levere de tjenestene man skal. Økt bemanning er nødvendig mange steder. Dette gjør selvfølgelig behovet for å rekruttere og holde på flere, enda større.  

Søkninga til helsefag på videregående er god – men det det er mange av dem som søker og kommer inn som faller fra og aldri blir helsefagarbeidere.  

Les også: Helsefagelev Silje (19) fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager på sykehjemmet uten betaling

Sykepleiermangel  

Det snakkes mye om “sykepleiermangel” og det er helt sant at vi har akutt mangel på sykepleiere. Vi må utdanne flere sykepleiere og vi må gjøre det mer attraktivt å stå i jobb som sykepleier.

For å få til det må vi, litt overraskende kanskje, utdanne og ansette flere helsefagarbeidere - særlig på sykehus. I mange år gjorde man om fagarbeiderstillinger (hjelpepleierstillinger) til sykepleierstillinger. Det betydde at det ble færre å dele oppgaver på, og plutselig måtte sykepleiere gjøre alt!

Det er rom for for å tenke anderledes. For eksempel er det i følge OECD langt færre sykepleiere per innbygger enn i Norge. Det er fordi andre yrkesgrupper gjør oppgaver som sykepleiere i Norge må gjøre. 

I Norge er det 18 sykepleiere per 1000 innbyggere, mens det i Sverige er 12 sykepleiere per 1000 innbyggere. (Illustrasjon: Ørjan Jensen / Fagforbundet)

 

Forvinner helsearbeiderne?

Det er sant at de ansatte i sykehus og helsetjeneste har stått i tøffe tak lenge. Avisoppslag og flere aktører mener at helsepersonell derfor flykter fra yrket fordi de ikke orker mer.

Tall fra SSB tyder på et dette ikke er helt riktig bilde; fra 2019 til 2021 har det kommet i underkant av 15.000 flere sysselsatte i helse- og sosialtjenester. Økningen i sysselsettingen var særlig sterk blant psykologer (11,7 prosent) og barne- og ungdomsarbeidere (11,4 prosent), mens det i absolutte tall var sykepleierne som økte mest, med over 3000 flere sysselsatte.

Rekruttere flere! 

Hvis vi skal løse mangelen på pleiepersonell i helsesektoren, må vi rekruttere både de som ønsker å ta høyskolestudier, og de som ønsker å ta fagbrev. 

Det er mye snakk om sykepleiermangelen, men det vil også bli stor mangel på fagarbeidere. Hvis dette skal bli mer attraktive yrker, så må vi tilby dem heltidsstillinger, lærlingeplass og trygge arbeidsplasser. 

Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?