Til hovedinnhold

Fagforbundsuka

Fagforbundsuka er en uke for verving og medlemspleie med ekstra aktivitet ute på arbeidsplassene. I 2024 arrangeres den i uke 25 og 48.

Fagforbundets tillitsvalgte skal være ekstra synlige, nære og stolte i disse verveukene. 

Det betyr at matpakkeaksjoner, nattpatruljer, arbeidsplassbesøk, utdeling av frukt, gratis kino/teater og mange andre tiltak, som både medlemmer og potensielle medlemmer setter pris på, kan gjennomføres i år.

Nå blir det dessuten billigere å være medlem i Fagforbundet - sjekk hvor mye billigere!

For tillitsvalgte: Logg deg inn på "min side" for å finne tips og materiell om Fagforbundsukene

Tips til Fagforbundsuka

Under finner du tips til hva du kan gjøre i fagforbundsukene. Det inkluderer vervetips, hva du skal gjøre på arbeidsplassbesøk, materiell du kan bruke og de viktigste grunnene til å bli medlem i Fagforbundet. 

Verving er viktigst

Vi vet at verving virker best når vi også gjør andre ting. Tariffoppgjør, streiker og valgkamper er eksempler på perioder der vi ofte verver mer enn ellers. Det er ofte lettere å verve der vi har mange medlemmer og tillitsvalgte på plass.

Når dere skal ut å verve, eller bestemme dere for hvor dere skal på arbeidsplassbesøk er det ofte sånn at svaret gir seg selv. Har det vært streik i private barnehager så bør disse besøkes. Er alle ansatte i sykehus målgruppa for verving i fagforbundsukene så drar vi dit.

Likevel er det aller viktigste at fagforeninga har oversikt over hvor mange medlemmer dere har i forskjellige tariffområder, og de enkelte arbeidsplassene, inkludert hvor mange steder vi har plasstillitsvalgte.

Fagforeningen bør bruke kartleggingsskjema i planleggingen av aktiviteter, med oversikt over hvor det er lite eller ingen medlemmer, og få oversikt hvor det mangler tillitsvalgte. 

På bakgrunn av denne kunnskapen kan dere bestemme hvor det er mest effektivt å verve – både etter hvor vi øker organisasjonsgraden mest og hvor det er lettest å få et ja. Skal dere verve der vi har mange medlemmer fra før? Eller der vi har få medlemmer fra før, men kanskje flere medlemmer å hente?

Det aller viktigste er allikevel følgende; det er mye bedre å være ute på vervebesøk enn å ikke være det – og når dere er ute og verver – så må dere snakke med dem som ikke er medlemmer, og dem dere ikke kjenner fra før.

Fagforbundets egne ihuga medlemmer, tillitsvalgte og overbeviste medlemmer i andre forbund er det ofte lett å snakke med – men litt vanskelig å verve. Ikke bruk så mye tid på dem.

Jobbtesteren, lønnssjekken, matpakker, løpesedler og give-aways er ikke viktig i seg - de er først og fremst midler for å bryte isen og å komme i kontakt med nye mulige medlemmer.

Husk – det viktigste er å tørre å spørre om dem du møte kunne tenke seg å bli medlem!

Arbeidsplassbesøk

Et av de viktigste tiltakene vi gjør for å verve og beholde medlemmer er arbeidsplassbesøk. Men det er viktig snakke med plasstillitsvalgte og medlemmer - men du må huske på at målet på arbeidsplassbesøk er å få kontakt med dem som IKKE er medlemmer. For å få dem til å melde seg inn. Under finner du tips til tiltak som kan starte praten og bryte isen.

Planlegg besøk

På stand

Stand er en fin måte å komme i kontakt med folk på, særlig hvis du ikke kommer inn på selve arbeidsplassen er det helt topp å stå utenfor.

 • Vær synlig. 
 • Ha med Fagforbundet-rollup eller strandflagg. De finner du i nettbutikken.
 • Røde fagforbundsklær er synlige. 
 • Spander kaffe/te – spør om de er medlem - kjør jobbtesteren!

Drømmedager

Kvalitet i tjenestene er viktig for Fagforbundet. «Drømmedag» er et godt utprøvd tiltak som viser virksomheten – barnehagen, sykehjemmet eller andre – slik Fagforbundet mener den burde være. Dette er også et tiltak som det er lett å få lokal presse interessert i, sånn at fagforeninga kan få presseomtale. Det er god reklame.

 • Tilby å betale lønna for en ekstravakt på sykehjemmet, SFO eller barnehagen (kan brukes både der det er underbemanning eller som en del av heltidskampanje) 
 • Ta med en kokk på skolen og server varm skolemat i kantina
 • ta med barnehagen eller skoleklassen i svømmehallen
 • Ta med sykehjemmet på teater eller en utstilling
 • ta med skoleklassen eller barnehagen på et vitensenter.

Matpakkeaksjon

Stå utenfor arbeidsplassen når de ansatte kommer på jobben, og del ut matpakker og valginformasjon til medlemmene. Matpakkeaksjon kan være fornuftig der det er vanskelig å komme inn på selve arbeidsplassen. Lapp med tid og sted for å møte tillitsvalgte kan legges i matpakka.

Medlem hjelper medlem

Ta med andre av fagforbundets medlemmer på arbeidsplassbesøk. Det kan gjøre noe nyttig for arbeidsplassen, gir masse velvilje og positive erfaringer med Fagforbundet og en veldig god ramme for å snakke med folk. Her er noen eksempler: 

 • Lag førstehjelpskurs med ambulansefolka for de ansatte på skolen.
 • Inviter barnehagen til biblioteket (og høytlesning av Brannmann Sam med en vaskekte brannkonstabel).
 • Eller ta med en brannbil til barnehagen.
 • Inviter en som jobber på museum for å holde foredrag, eller kulturkolen med til sykehjemmet.
 • Ta med helsesykepleier og sosionom til å snakke om hvordan man er kjæreste eller seksualundervisning på ungdomsklubben. 
 • Her er det bare å finne på egne tips. Det går an å ta med andre enn medlemmer også - poenget må være at det gir noe av faglig eller sosial verdi for arbeidsplassen dere besøker. 

Sett igjen en kopp i kantina

Spesielt der vi ikke har plasstillitsvalgte, men også andre steder er det fint å sette igjen noe til de ansatte. Sett igjen en fagforbunds-kopp med noen vervevisittkort oppi. Disse kan bestilles i nettbutikken. Putt gjerne noen karameller nedi også, eller sett igjen en liten kurv med frukt. 

Sosiale medier 

Sosiale medier er en effektiv måte å treffe medlemmer og politisk interesserte i nærmiljøet ditt på. Når du lager innhold som skal ut i sosiale medier, tenk over hvor målgruppen din er. Kanskje på farten eller i sofakroken, mens hun scroller fort gjennom feeden for å holde seg oppdatert eller for å finne noe lett underholdning.

Fagforbundet er til stede på de sosiale mediekanalene hvor medlemmene våre er.

 • Tillitsvalgte kan bidra til å gjøre forbundet tydelig og tilgjengelig for medlemmene også i disse kanalene. 
 • Del bilder, samtaler, meninger, lenker og arrangementer. Vær aktiv i kommentarfeltene, både eget og hos andre.

Her er noen enkle tips for å lykkes i sosiale medier: 

 • Vis aktivitetene deres. Fortell om arbeidsplassbesøk, møter, kurs osv. Del bilder og skriv hva dere gjorde. Gjør det lett å dele, kommentere og engasjere seg. Bilder og video er populært! 
 • Bruk tid på oppfølging. En facebookside må vedlikeholdes og styres. Husk at sosiale medier er toveiskommunikasjon – det betyr at folk som stiller spørsmål eller kommenter, må få svar. 
 • Hvis du vil lage innhold til sosiale medier med bilde og tekst kan du bruke Fagforbundets bildebygger.

Du trenger ikke gjøre hele jobben alene; få flere til å administrere for eksempel foreningas facebooksider eller Tiktok-konto. 

 • Vis at du er med i Fagforbundet ved å delta på facebook.com/fagforbundet Spre siden til venner og kjente. Den er alltid oppdatert med aktuelle saker. 
 • Vil du at folk skal dele eller like, så husk å ha med en oppfordring til handling. «Gi en tommel opp hvis du er enig» eller «Denne posten kan du gjerne dele» er enkelt og effektivt. 
 • Reels, altså korte videoer som er enkelt laget og redigert, fungerer veldig bra. Ta en titt på Fagforbundet Ung eller Fagforbundet Nordland på Tiktok for inspirasjon.

Ti gode grunner til å bli medlem i Fagforbundet

Den dagen du bestemmer deg for å fagorganisere deg tar du en viktig og riktig beslutning. Når vi står mange sammen, får vi større gjennomslag for rettferdig lønn, trygg jobb og anstendige arbeidsforhold.

1. Fagforbundets hovedoppgave er å sikre deg gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Vi passer på at arbeidslivets spilleregler blir fulgt.

2. Som medlem får du profesjonell hjelp ved usaklig oppsigelse, yrkesskade eller brudd på tariffavtalen.

3. Fagforbundet er Norges største fagforening med over 400 000 medlemmer, 18 000 tillitsvalgte og mange flinke folk som hjelper deg når du trenger det.

4. Alle skal ha råd til å være medlem i Fagforbundet. Derfor setter vi ned kontingenten fra 1. januar 2023. Samtidig øker regjeringa fagforeningsfradraget på skatten. Sjekk hvor mye billigere medlemskapet ditt blir

5. Yrkesaktive medlemmer kan søke om stipend til utdanning og kurs.

6. De tillitsvalgte på arbeidsplassen hjelper deg hvis det oppstår uenighet med arbeidsgiver. Du får rådgiving, veiledning og hjelp ved konflikter. 

7. Fagforbundet jobber politisk fordi du som arbeidstaker har det best når styrende politikere jobber med oss, og ikke mot oss. Faglig-politisk arbeid og samarbeid gir oss styrke og gjennomslagskraft. Du blir ikke medlem av noe parti når du melder deg inn hos oss. Ditt partivalg er ditt eget!

8. Vi har mange gode yrkesfaglige tilbud til medlemmene. 

9. Som medlem i Fagforbundet får du tilsendt Fagbladet i posten ti ganger i året.

10. Som medlem i Fagforbundet får du Norges beste innboforsikring, samt andre forsikringer og tilbud gjennom LOfavør.

Se flere medlemsfordeler og meld deg inn nå!

 

Kontaktliste

Portrettbilde av Mona Bergersen

Mona Bergersen

Rådgiver

Organisasjonsavdelingen

Portrettbilde av Mette Sofie Sigvartsen

Mette Sofie Sigvartsen

Rådgiver

Organisasjonsavdelingen

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?