Til hovedinnhold

Fullpakket møte om ungdomspolitikk

Fra venstre: Halvor Bergkvist Rød Ungdom, Audun Hammer Hovda SU, Gaute Børstad Skjervø AUF, Ane Breivik Unge Venstre, Nicolai Østeby Unge Høyre og Markus Gotaas FpU.

Fra venstre: Halvor Bergkvist Rød Ungdom, Audun Hammer Hovda SU, Gaute Børstad Skjervø AUF, Ane Breivik Unge Venstre, Nicolai Østeby Unge Høyre og Markus Gotaas FpU. (Foto: Cathrine Slettebakk)

70 ungdommer møtte opp 26. september.

01.10.2024 av Martin Halsos
Sist oppdatert: 01.10.2024

Kunnskap gir makt. Ungdomsutvalget i Fagforbundet Oslo arrangerte, i samarbeid med LO Akershus, en politisk debatt for ungdom i Chateau Neuf, torsdag 26. september. Følgende ungdomspolitikere var invitert, Gaute Børstad Skjervø nestleder i AUF, Audun Hammer Hovda leder i Sosialistisk Ungdom, Halvor Bergkvist nestleder i Rød Ungdom, Ane Breivik leder i Unge Venstre, Nicolai Østeby 2. nestleder i Unge Høyre og Markus Gotaas medlem av sentralstyret i FpU. Ungdomsdebatten varte i én og en halv time. Det var mulighet å stille spørsmål fra salen. Det ble også gjort avstemninger i salen og blant politikerne under møtet.

Ungdomsbekymringer utgangspunkt for debatten

  • Bakgrunnen for ungdomsdebatten var en ungdomsundersøkelse blant LO-medlemmer mellom 18 – 30 år. Den viste at de var bekymret for fagutdanningens status, heltidsstudentens død, innskrenking av arbeidsrettigheter som sykefraværsordningen og dagens boligpolitikk, forteller Cathrine Slettebakk, leder for Ungdomsutvalget.

Forskjellige løsninger på fagarbeidermangelen

  • Debatten tok opp den varslede mangelen på fagarbeidere i helsevesenet. Venstresiden viste til at allerede i dag blir folk syke på grunn av for få folk på jobb. De mente at løsningen er bedre arbeidsvilkår og bedre bemanning. Høyresiden var opptatt av at man sikret riktig utdannelse i utdanningsverket, slik at det blir utdannes flere helsearbeidere, sier Slettebakk.

Ungdom ønsker et balasert arbeidsliv

  • Folk i salen var opptatt av å ha et balansert arbveidsliv med fridager. Ungdomspolitikerne fikk spørsmål fra publikum om arbeidstakere burde kunne jobbe hver dag. Da sa alle partiene nei, unntatt FpU. De mente at det burde være opp til en selv når man vil jobbe. Det var fint å vite at vi har de fleste partiene på laget, fortsetter Slettebakk.

Ungdom ønsker å eie egen bolig

  • Muligheten til selveie var noe som alle mente var bra, både i salen og på scenen. Det passer med LO-undersøkelsen hvor ni av ti av spurte svarte at det er viktig å eie egen bolig. Det ble likevel en debatt om hvordan man løser problemet med at ikke alle kan eie. Debattanter fra høyresiden mente at lavere skatt og avgifter. Da vil flere får råd til å leie. Venstresida svarte da at velferdskutt vil gå verst ut over de mindre ressurssterke, som også er de som leier mest, fortsetter ungdomslederen.

Her kan du undertegne Fagforbundet Ungs opprop for en rettferdig boligpolitikk.

Planlegger ny ungdomsdebatt til neste år

  • Det er andre år på rad at vi har en politisk ungdomsdebatt. Jeg er veldig fornøyd med at det kom over 70 stykker og at det kom mange gode spørsmål. Vi måtte finne fram ekstra stoler i salen! Det var et ekstra godt oppmøte når man vet at Stortingsvalget først er til neste år. Det er også flott at partiene stilte opp og vi sender en takk til dem. Vi er allerede i gang med å planlegge neste års ungdomsdebatt, så følg med i e-post, nyhetsbrev og sosiale medier når valget nærmer seg, avslutter Cathrine Slettebakk, leder for Ungdomsutvalget i Fagforbundet Oslo.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?