Til hovedinnhold

Hurra for sterilforsyningsteknikeren!

Ei mengd slike pinsettar passerer gjennom sterilsentralen på Haukeland universitetssjukehus kvar dag.

Ei mengd slike pinsettar passerer gjennom sterilsentralen på Haukeland universitetssjukehus kvar dag. (Foto: Paul Sigve Amundsen)

På sykehuset er det mange oppgaver som gjennomføres av ufattelig mange yrker. Noen er synlig på samfunnet og i media, mens andre kritiske yrkesgrupper jobber i det skjulte. I dag, 10. april er det sterilforsyningsdagen, og sterilforsyningsteknikerne skal hylles!

10.04.2024 av Jeron Joseph
Sist oppdatert: 10.04.2024

Sterilforsyningsteknikere er uunnværlige stjerner i helsevesenet! Deres oppgaver inkluderer å sikre at medisinsk utstyr og forsyninger er fullstendig sterile og klare til bruk i medisinske prosedyrer. Knivskaft, pinsetter, tenger, spyd og en rekke redskaper som vi utenfor ikke forstår hva er skal gjøres bakteriefrie. Uten sterilforsyningsteknikernes dedikerte innsats og nøyaktige arbeid, ville helsepersonell stå overfor alvorlige konsekvenser.

Jeg som tidligere har jobbet på Sterilsentralen i Helse Bergen har selv sett arbeidet som foregår. Redskapene som kommer inn til sentralen er allerede ferdigvasket, før de blir undersøkt NØYE. Dette er for flere grunner. Ved automatisert vask kan enkeltinstrumenter ikke bli rengjort godt nok, og må dermed rengjøres igjen. Andre grunner kan være som å få instrumentet smøret inn i ledd, slik at leddene glir godt. Dette er som tenger og sakser. Ledd som gnisser mot hverandre. Siste ledd i prosessen er desinfisering under høyt trykk og 134 grader.

Dersom sterilforsyningsteknikere ikke utfører jobben sin på en grundig måte, kan det føre til spredning av smitte og infeksjoner på pasienter, noe som resulterer i økt risiko for komplikasjoner, lengre sykehusopphold og i verste fall tap av liv. Deres rolle i å opprettholde høyeste standarder for hygiene og sterilisering er avgjørende for pasientsikkerheten.

Derfor fortjener disse hardtarbeidende helsearbeiderne all ære og takknemlighet for den avgjørende rollen de spiller i å sikre trygg og effektiv helsetjeneste for alle pasienter. Jeg takker for sterilforsyningsteknikerne – helsevesenets usynlige helter!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?