Til hovedinnhold

Nytt fylkesstyre er valgt

Nytt fylkesstyre er valgt for nye to år.

Nytt fylkesstyre er valgt for nye to år. (Foto: Martin Halsos / Fagforbundet Oslo)

Fylkesmøtet ble holdt 22. - 23. mars 2023.

28.03.2023 av Martin Halsos
Sist oppdatert: 12.04.2023

Den 22. – 23 mars ble årets fylkesmøte for Fagforbundet Oslo gjennomført på hotell Olavsgaard på Skjetten. Fylkesmøtet er Fylkeskretsens høyeste organ. Fylkesmøtet avholdes hvert annet år innen utgangen av mars.

Vellykket møte

Det var et vellykket fylkesmøte preget av godt politisk debatt knytta til årets kommunevalg, internasjonal solidaritet og årets lønnsforhandlinger. Nytt fylkesstyre og øvrige verv i fylketskretsen ble valgt sammen med medlemmer til yrkesseksjoner og utvalg. Årsberetning ble gjennomgått og ny handlingsplan vedtatt, sammen med de tradisjonelle årsmøtesakene. Til sammen var 129 representanter og gjester samlet på møtet.

Enstemmig valgt

Det er valgt nytt fylkesstyre. Der det kom inn flere nye både i den daglige ledelsen, som yrkesseksjonsledere og både ungdoms- og pensjonisttillitsvalgt er nye. Det var ingen dramatikk rundt dette, da utskiftningene i stor grad skyldtes at de avtroppende har gått til andre verv lokalt eller nasjonalt i forbundet. Og valgkomiteens innstilling ble vedtatt enstemmig. Når det gjelder den daglige politiske ledelsen ble Roger Dehlin, Vidar Evje og Anna Elisabeth Uran gjenvalgt som leder og nestledere av Fagforbundet Oslo. Trine Posaas Nilsen fortsetter som politisk sekretær, mens Fredrik Olstad (opplæringsleder) og Kathrine Forsdahl (politisk sekretær) kom nyvalgte inn i den politiske ledelsen. Disse seks vervene utgjør arbeidsutvalget i Fagforbundet Oslo.

Oversikt over verv for Fagforbundet Oslo 2023 – 2024 finner du som vedlegg.  Alle valg gjelder for to år.

Gode debatter

Fylkesmøtet var preget av gode debatten og ny handlingsplan for den neste perioden ble vedtatt. Prioriterte områder i perioden er å styrke søkelyset på å skolere tillitsvalgte, slik at de gjør en god jobb for medlemmene. Fagforbundet Oslo vil jobbe for å videreutvikle det fagpolitiske arbeidet og satse på kunnskapsoverføringer til politiske og administrative beslutningstakere i kommunen. Dette er en god måte for oss å sikre medlemmenes interesser best mulig. Det skal også jobbes med og styrke tariffmakten på alle områder, medlemsdemokrati og gode prosesser i lønnsoppgjørene.

Kommunevalg fører til usikkerhet

Rina Mariann Hansen er byråd for næring og eierskap.
Rina Mariann Hansen er byråd for næring og eierskap. (Foto: Martin Halsos / Fagforbundet Oslo)

Kommunevalget står for tur og preget mye av debatten. Rina Mariann Hansen, Byråd for næring og eierskap og Aps ordførerkandidat snakket til forsamlingen om hva som står på spill i årets kommunevalgkamp. Oslo Høyre går til valg på å reversere utviklingen når det gjelder lønns- og pensjonsvilkår, ved å på nytt privatisere bl.a. barnehager og eldreomsorg. Dagens Raymond byråd har jobbet med å reversere mange av de tiltakene de borgerlige tidligere har utført og som har svekket Fagforbundet Oslos medlemmers rettigheter. I tillegg til temaene nevnt har dette også Høyres politikk vært med på å negativt påvirke rettighetene ved arbeidstidsbestemmelser, heltid og faste stillinger. Hun ba om hjelp til kunne fortsette det gode arbeidet for byen og medlemmene våre og fikk god respons av møtet. Også nestleder i Fagforbundet Helene Harvik Skeibrok la vekt på kommunevalget og viktigheten av at Fagforbundet Oslo og tillitsvalgte mobiliserer medlemmene til å bruke stemmeretten. Både Skeibrok og Fagforbundet teoLOgenes leder Thore Wiig Andersen oppfordret de som kan stemme ved kirkevalget å bruke stemmeretten også der. Det er avgjørende for hvem som har arbeidsgiveransvaret for våre medlemmer i kirka og hvordan den norske kirke skal utvikle seg fremover.

Internasjonal solidaritet på dagsorden

Fagforbundet Oslo har alltid hatt fokus på internasjonal solidaritet. Kapitalismen utvikler seg, men innholdet er det samme. Det er avgjørende at fagbevegelsen har internasjonal solidaritet på dagsordenen, dette handler ikke bare om vår egen velferd, men at arbeiderklassen fremdeles har felles interesse av å stå sammen, mot fremmedgjøringa i den globale økonomien. Fagbevegelsen må forsvare, og stå som garantist for, viktige samfunnsverdier som menneskelighet, verdighet og
menneskerettigheter. Fagforbundet Oslo har derfor i flere år prioritert to internasjonale prosjekter, Palestina og Fagforbundets barneby i Angola. Disse temaene preget også fylkesmøtet.

Svært vanskelig situasjon i Palestina

Line Khateeb er leder for Palestinakomiteen.
Line Khateeb er leder for Palestinakomiteen. (Foto: Martin Halsos / Fagforbundet Oslo)

Situasjonen i Palestina er svært vanskelig. Fylkesmøtet fikk en grundig gjennomgang av situasjonen ved Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen. Det historiske bakteppet for okkupasjonen ble gjennomgått og hvordan en ny ekstremistisk regjering i Israel påvirker palestineres liv. Hun satte stor pris på Fagforbundets støtte og oppfordret til total boikott av Israelske varer.

Men vi kan alle bidra, en måte å gjøre det på er å signere for oljefondet ut av Israel. 

50 000 kroner til kvinneprosjekt

Fylkesmøtet bevilget 50 000 kroner til å støtte et nytt prosjekt i Wadi Fukeen på Vestbredden i Palestina. Pengene går til et solidaritetsprosjekt for å støtte kvinners mulighet til å dyrke egen jord.  Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo har tatt initiativet til prosjektet og bidrar med samme sum.

Bli fast bidragyter til barnebyen i Angola

Ellinor Lønnå, Lensley Baya, Berit Tevik var blant de heldige vinnerne.
Ellinor Lønnå, Lensley Baya, Berit Tevik var blant de heldige vinnerne. (Foto: Martin Halsos / Fagforbundet Oslo)

Anna Elisabeth Uran ga fylkesmøtet en orientering om status for Fagforbundets barneby i Angola og appellerte forsamlingen til å bli faste bidragsytere til barnebyen. Det ble også avholdt loddsalg som bidro med 8500 kroner til Fagforbundets barneby.

Bli fast giver til Fagforbundets barneby i Angola.

Seniorpolitikk bør være mer enn omsorgspolitikk

Kjell Engebretsen er tidligere leder for Pensjonist og uføreutvalget.
Kjell Engebretsen er tidligere leder for Pensjonist og uføreutvalget. (Foto: Martin Halsos / Fagforbundet Oslo)

Kjell Engebretsen, avtroppende leder for Pensjonist- og uføreutvalget, bidro til fokus om valgkampen og Fagforbundets omsorgs- og seniorpolitikk. Han satte søkelys på at dagens pensjonister er noe annet enn pensjonister i tidligere tider. Dagens pensjonister er friskere, lever lenger og de fleste pensjonister går ikke av og trenger velferdsstatens omsorgstjenester. Det ble fremmet at Fagforbundet bør ha dette i tankene når man utformer sin senior politikk, den bør være mye mer enn omsorgspolitikk. Han understreket derfor viktigheten av å ta i bruk pensjonistene.

Fylkesmøtet vedtok fire uttalelser

Relaterte dokumenter:

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?