Til hovedinnhold

Vi må ta tilbake fagene.

Medlem

Medlem (Foto: SAC)

Det er på tide at yrkene i kontor og administrasjon blir anerkjent for den kompetansen vi har og at man bruker kompetansen til de oppgavene som krever denne kompetansen.

29.09.2022 av Sissel-Anne Clausen
Sist oppdatert: 29.09.2022

Oppgavene til kontorfaglige yrker fordeles mer og mer over til andre yrkesgrupper som faktisk ikke innehar den rette kompetansen. Nå må vi ta grep og faktisk la de som har kompetansen utføre disse oppgavene.

 

Renholderen kan ikke ta blodprøver, dette må gjøres av sykepleier/bioingeniør/helsesekretær etc som har kompetanse til det. Sykepleieren kan ikke legge ny stikkontakt, dette må gjøres av elektrikeren som har kompetanse til det. Elektrikeren kan ikke utføre smittevask, det må renholderen gjøre, som har kompetansen til det.

 

Fagforbundet Nordland kan ikke godta at alle skal kunne gjøre kontorfaglige oppgaver uten den rette kompetansen. Kvaliteten på disse oppgavene er like viktige som kvaliteten på andre oppgaver. Vi må slutte å underkjenne kompetansen innenfor disse yrkesgruppene og bruke rett person på rett plass.

 

Det handler om oppgavedeling, ifølge NAV mangler Norge 15 750 ansatte i helsesektoren, 5900 av disse er sykepleiere, 130 000 nordmenn mangler fastlege, dersom Helsesekretæren hadde tatt over arbeidsoppgaver fra disse gruppene, både kontorfaglige oppgaver og å assistere sykepleiere/leger, utføre oppgaver som blodprøvetaking, sårskift, etc, så hadde vi manglet færre leger og sykepleiere. 

 

Norge mangler 16 000 ingeniører og 27 500 lærere.  Saksbehandlere og sekretærer kunne tatt på seg mange kontorfaglige oppgaver fra disse arbeidsgruppene og frigjort kapasitet i deres arbeidshverdag, samtidig som vi her og ville manglet færre ingeniører og lærere fordi de kunne konsentrert seg om de oppgavene de er spesialisert på og har kompetanse på.

Hvor effektivt er det når man bruker personale uten rett kompetanse på disse oppgavene, det tar mye lengre tid å utføre disse oppgavene når du ikke har kompetansen til det. Når man skal skrive et brev vil kommunaldirektøren bruke pekefingrene og skrive brevet på 30 minutter, mens en sekretær bruker 5 minutter på det samme brevet, samt at sekretæren har kompetanse på oppsett av brev på rett måte.

Når ingeniøren har gjort den faglige vurderingen på f.eks en byggesak, så er vedkommende ikke den faglige eksperten på å effektuere saken kontorfaglig sett.

Noen vil sikkert påstå at befolkningen nå er mer datakyndig og kan bruke digitale verktøy og av den grunn kan de utføre kontorfaglige oppgaver, men de har likevel ikke den kompetansen for å utføre disse oppgavene slik de skal utføres med kvalitet og effektivitet.

Vi må ta tilbake fagene og anerkjenne utdannelse og kompetanse i kontor og administrasjonsfag NÅ!

Leder Yrkesseksjon kontor og admimistrasjon.

Guro Myklebust

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?