Al-Haq ber utenriksminister Huitfeldt kreve at Israel opphever terrorstemplingen av palestinske organisasjoner

Shawan Jabarin, direktør i den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq.

Shawan Jabarin, direktør i den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq. (Foto: Ingunn Eriksen)

Al-Haq har i dag offentliggjort et brev til Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt med oppfordring om å iverksette tiltak mot Israels terrorstempling av Al-Haq og fem andre ledende palestinske rettighetsorganisasjonene: Union of Palestinian Women's Committees (UPWC), Addameer, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International – Palestine (DCI-P) og Union Of Agricultural Work Committees (UAWC).

23.06.2022 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 23.06.2022

«Norge vil be Israel reversere vedtaket»

Israels forsvarsdepartement anklaget i oktober 2021 organisasjonene for å ha koblinger til The Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), men har ikke fremlagt substansiell bevis til tross for gjentatte oppfordringer fra en rekke land.  

I fjor høst uttalte Utenriksdepartementet (UD) at dersom de ikke fikk bedre begrunnelse fra Israel «innen rimelig tid», ville Norge be Israel reversere vedtaket.

Regjeringens manglende vilje til å fremsette et slikt krav har ført til at representanter fra SV, Rødt og Venstre har alle ønsket svar på om  utenriksministeren vil fastsette en snarlig endelig frist for israelske myndigheter til å fremskaffe bevis for terrorstemplingen, og dersom slike bevis ikke blir fremlagt, om utenriksministeren vil be israelske myndigheter om å omgjøre beslutningen om terrorstempling før den blir permanent.

LO-kongressen har også tydelig krav i sin Palestina-uttalelse:  «Norske myndigheter må kreve at Israel umiddelbart fjerner terrorstemplingen, og slutter å anvende trusler og trakassering, inkludert vilkårlig kriminalisering og undertrykkelse av palestinske organisasjoner».

 

Al-Haq skuffet over Norge

Al-Haq uttrykker sin takknemlighet for at Utenriksdepartementet har opprettholdt den finansiell støtte til organisasjonen.

Norges strategi er å være i dialog med israelske myndigheter, sivilsamfunnsaktører, FN og andre givere om saken. Nå har det derimot gått åtte måneder og organisasjonene er fremdeles kriminalisert.

Al-haq oppfordrer Norge og andre land til erkjenner Israels manglende evne til å fremlegge bevis og kreve at Israel  opphever «terrorstemplingen med umiddelbar virkning.

Les hele brevet her.

 

 

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?