Til hovedinnhold

Karanteneregler for skole- og barnehageansatte:

Redsel for smitte på jobben og sinne mot begrensninger på fritiden: – Du kan ikke holde avstand når du skal trøste et barn

05.01.2022 av Torgunn Gunnarsen
Sist oppdatert: 05.01.2022

Karantenereglene for skole- og barnehageansatte opprører Fagforbundet. At ansatte kan gå på jobb som vanlig, men være i karantene i fritiden, er ulogisk.
 
NTB OG KNUT A. NYGAARDknut.nygaard@fagbladet.no
Publisert 05.01.2022 kl 09.42 Oppdatert 05.01.2022 kl 10.42
 
– Vi har fått svært sterke reaksjoner på regjeringas nye smittevernregler fra våre medlemmer i barnehage, SFO og skole, sier Fagforbundets leder, Mette Nord til forbundets egne hjemmesider.
 
Fagforbundet har om lag 50.000 medlemmer som jobber i barnehage, SFO og skole.
 
 
– Fagforbundet mener de nye smittevernreglene er uheldige og mener de ansatte i barnehage og skole bør ha de samme karantenereglene som befolkninga for øvrig, sier Nord og fortsetter:
 
– Våre medlemmer i oppvekstsektoren er bekymret for at de blir sterkt utsatt for smittefare, og de er redde for at de selv skal bli smittet og risikere å smitte egen familie. De ansatte i barnehage, SFO og skole har lite smittevernutstyr og er så tett på barna at det vil være vanskelig å unngå å bli smittet. Dessuten har de i lang tid hatt en svært stor arbeidsbelastning, noe som kan bli ytterligere forverret som følge av mer smitte i samfunnet, sier lederen av Fagforbundet.
 
• – Ansatte i offentlig sektor har sikret samfunn og innbyggere
 
Redsel og sinne
 
Det er fortsatt redsel for smitte på jobben og sinne mot begrensninger på fritiden, skriver Dagsavisen.
 
– Jeg får ikke logikken til å stemme. Har man blitt utsatt for smitte fra nærkontakter, kan man altså gå på jobb, hente barna sine i barnehage og kjøre kollektivt til jobben, men må ellers holde seg hjemme i fritidskarantene. Da begynner karantenen å bli ekstremt utvannet, sier leder Mette Nord i Fagforbundet – LOs største forbund.
 
• – Jeg er bekymret for medlemmene, sier Mette Nord
 
Hun peker på at man i helsevesenet kan bruke smittevernutstyr, men det kan man ikke i oppvekstsektoren.
 
– Du må tørke tårer, tørke snørr, skifte bleier og ta unger på fanget. Du kan ikke holde avstand når du skal trøste et barn, sier Nord til Dagsavisen.
 
• Her forsvarer ministeren at skole- og barnehageansatte må i fritidskarantene etter jobb
 
Bred kritikk
 
Dermed slutter Fagforbundet seg til kritikken som har haglet fra flere hold, blant annet Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund.
 
Kunnskapsminister Tonje Brenna har tidligere sagt til NTB at hun forstår at mange er skremt og føler at de står i en krevende situasjon, og at de er bekymret for smitte.
 
Hun viser til entydige råd fra FHI og Helsedirektoratet om at reglene er forsvarlige og sier situasjonen vil bli bedre når flere blir vaksinert med dose tre.
 
Samtidig gir Mette Nord klar beskjed til kommunene:
 
– Sørg for at de ansatte i barnehage, skole og SFO blir prioritert og får tatt boosterdosen så raskt som mulig. De er viktige for oss, for barna og ungdommen vår, og de må gis den beskyttelsen som vaksinen og boosterdosen gir, sier Nord.
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?