Til hovedinnhold

God jul, hilsen posisjonen.

uten beskrivelse

uten beskrivelse (Foto: Fagbladet)

Posisjonen på Askøy har lagt frem sitt budsjettforslag. Nå er det sykehjemsansatte og renholdere de har i kikkerten. Her kan du lese hva hovedtillitsvalgt og hjelpepleier Hilde Lende Aune tenker om de to punktene i budsjettforslaget.

17.11.2020
Sist oppdatert: 02.03.2022

Er du renholder eller helsepersonell, og jobber i Askøy kommune?
Da kan du være en av de (u)heldige som får en tidlig julegave i år, om posisjonen får vedtatt sitt forslag til budsjett. Nemlig konkurranseutsetting av jobben din.  Kommuneøkonomien er dårlig på Askøy, derfor skal nå renholdere og sykehjemsansatte kastes til ulvene i tro om at man skal spare penger på det.

 

Ordføreren bryter et viktig løfte hun ga i en debatt arrangert av Fagforbundet Askøy i valgkampen: Ingen ansatte skal få dårligere pensjonsvilkår om tjenestene settes ut på anbud.
Vel, det er så å si umulig å få private aktører til å gi samme pensjonsvilkår som kommunen. I den grad det i det hele tatt er mulig å spare noen kroner, er det nettopp de ansattes pensjon som velferdsprofitørene sparer penger på. Eller rettere sagt, tjener penger på til sine egne lommer. At Høyre, FrP, Krf og PP er for privatisering av velferdstjenestene er ikke noe nytt. Men at Sp, som har i programmet sitt at de ikke skal privatisere disse tjenestene likevel gjør det, er utrolig skuffende og et løftebrudd til velgerne.

Mine tidligere kollegaer ved Ravnanger sykehjem blei kommunalt ansatt 1. april 2018, etter 15 år i privat drift med forskjellige velferdsprofitører. Nå mener posisjonen med Høgtun i spissen at det er på tide å få gjengen ut på anbud igjen. Mine kollegaer fikk da høyere lønn og bedre pensjonsavtale med kommunen som arbeidsgiver, og samme vilkår som de vi delte garderobe med.
Hvis budsjettforslaget går igjennom slik det fremstår i dag, skriver posisjonen signaturen sin på at privat profitt er viktigere enn ansattes lønns og arbeidsvilkår. Det er kommunekassa som har gjort at posisjonen nå velger å legge inn forslag om å konkurranseutsette renhold og sykehjemsansatte. Ikke kvalitet.  Er det noe denne pandemien har vist oss så er det hvor sårbare vi er på gulvet, selv i Askøy kommune. Det har vært et enormt behov for vikarer, både på grunn karantene og isolasjon men også på grunn av «normalt» fravær. Man kan jo spørre seg hva det ville kostet Askøy kommune hvis de skulle betalt for mobiliteten og fleksibiliteten de ansatte har vist under pandemien så langt, for kjøper man tjenester en ingen ting gratis. Etterspørselsbilde endre seg og kommunen vil miste en god andel ansatte med viktig formell kompetanse. Det er allerede et problem i helse og omsorgsektoren å få rekruttert og beholdt riktig kompetanse.

Renholderen har vært en av de viktigste ansatte kommunen har hatt i pandemien, og nå har posisjonen vært så frekk at de har lagt inn i budsjettforslaget at også disse skal ut på anbud.  Renholderne har vist hele kommunen hvor omstillingsdyktige, fleksible og løsningsorienterte de er, og dette er takken?  Er dette måten posisjonen vil unngå vedtaket fra kommunestyret som sier at ingen skal miste jobben i kommunen? Vel, om budsjettforslaget blir vedtatt, blir dette løftet brutt. Ansatte vil miste jobben i kommunen.  Kommunen trenger å beholde kontrollen over disse tjenestene, og beholde styringen i egen regi. Besteforeldre og barn er ikke butikk, det er mennesker. 

Skattepengene skal gå til velferd, ikke til et skatteparadis eller i lomma på en direktør i et stort selskap.  Det er også verdt å merke seg at politikerne som er våre arbeidsgivere, ikke har risikovurdert hva dette vil si for arbeidsmiljøet. Omstilling skal risikovurderes. Dette vil få konsekvenser for arbeidsmiljøet til de ansatte.  Det er skammelig av posisjonen å komme med disse forslagene, da spesielt midt i en pandemi hvor disse yrkesgruppene jobber så svetten spruter.

 

Den eneste som gjenstår er håpet om at de vender i tide, det er ingen skam å snu!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?