Til hovedinnhold

1.Mai appell 2020

Det er lang tradisjon for norsk fagbevegelse å vise vår solidaritet med palestinerne på 1. mai. Det er også en lang tradisjon for at situasjonen for palestinerne blir stadig verre år for år.

28.04.2020
Sist oppdatert: 28.04.2020

Fagbevegelsens kraftige protest trengs nå, mer enn noen gang. 2020 blir et skammens år i Israels historie. I juli planlegger Israel å annektere store deler av Vestbredden. Det skjer med presidents Donald Trumps velsignelse, til utenriksminister Ine Eriksen Søreides såkalte «sterke bekymring» og til verdens gjentatte unnfallenhet til å reagere med annet enn ord.

Ordene som i beste fall blir uttalt av verdens nasjoner, også fra vår regjering, er at anneksjonen ikke kommer til å være gyldig. Nei, den er ikke det. Det kan det ikke herske tvil om.

For palestinske myndigheter og palestinere som bor i Jordandalen og på resten av Vestbredden, nytter det lite at anneksjonen ikke er gyldig, når den faktisk blir gjennomført.

Anneksjonen rammer hardt og brutalt – gyldig eller ikke gyldig. Det handler om bøndenes rett til å dyrke egne landområder, ha tilgang til vannkildene sine, til å fø sin egen familie og produsere mat til resten av palestinerne på Vestbredden.

Det handler om hverdagen - time fra time - til den enkelte palestiner, den enkelte familie, lokalsamfunnet, og hele den palestinske befolkningen!

Vi skal heller ikke glemme at dette også har stor betydning for palestinske flyktninger som har rett til retur til hjemlandet.

Brudd på folkeretten - uansett hvor det skjer – må få konsekvenser. Også når det er palestinerne som rammes. Den norske regjeringa må iverksette sanksjoner på samme nivå som de sanksjonerer andre okkupasjonsmakter.

Okkupasjon, anneksjon, aggresjon er hva befolkningen i Palestina generelt lever med i tiår etter tiår. Okkupasjonsmakta bruker ett hvert smutthull i den internasjonale bevissthet til å ta seg til rette. Uten hensyn til folkeretten! Uten hensyn til menneskerettigheter!

I disse dager som en hel verden er opptatt av å bekjempe Corvid-19 og konsekvensene av restriksjonene som landene gjennomfører, så strammer Israel grepet om palestinerne.

Det kommer meldinger om økt overvåkning, økt militære angrep i palestinske byer og nattlige angrep på familieboliger.

Det samme gjelder arrestasjoner, også av mindreårige. Riving av palestinske hjem øker i omfang og det rives sanitets- og hygieneanlegg, som er gitt som bistand.

Koronapandemien bør tvinge det internasjonale samfunnet til å kreve at israelske myndigheter opphever blokaden av Gaza.

Ifølge FN er Gaza ubeboelig. To millioner mennesker lever i en permanent humanitær krise, skapt av staten Israel.

Gaza-beboerne mangler nok rent vann, mat, medisiner, medisinsk utstyr og arbeidsinntekt. Det vil få katastrofale følger om Corvid-19 sprer seg i ett av verdens mest trangbodde områder.

Vi i Fagforbundet har mange i fagbevegelsen med oss når vi krever at blokaden av Gaza må oppheves umiddelbart! Regjeringa må ta internasjonal rett på alvor, og varsle økonomiske sanksjoner mot Israel dersom Israel gjennomfører planene sine om annektering av store deler Vestbredden.

I solidaritet med det palestinske folk – gratulerer med dagen!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?