Barnehagen for barnets beste – nei til profitt

Regjeringen Solberg oppnevnte februar i år Storberget-utvalget som skulle utrede finansieringen av private barnehager. Vårt utgangspunkt er at barnehager er en viktig del av vårt velferdstilbud. Fagforbundet anerkjenner av at barnehagesektoren både skal ha private og kommunale barnehager, og at finansieringen må være forutsigbar for alle. Barnehagene skal ha høy kvalitet og god bemanning av kvalifiserte ansatte.

12.07.2021

Stopp regjeringas privatisering

Fagforbundet reagerer kraftig på at høyreregjeringa legger opp til omfattende konkurranseutsetting av velferdstjenestene, samtidig som Norge står midt i ei koronakrise som har vist hvor viktig det er med offentlige helse- og omsorgstjenester.

22.12.2020

Fagforbundet med eget kapittel i ny bok: "The future is public"

Fagforbundets innsats for å ta kommunale tjenester tilbake i egenregi får et eget kapittel i en internasjonal bok som heter "The future is public" - Framtida er offentlig. Boka handler også om at kommunale tjenester tas tilbake i land i Afrika og Europa, samt USA og Canada.

23.01.2020

Full seier for omsorgsarbeidere i tingretten: Baos dømt til å etterbetale millioner

Sju medlemmer av Fagforbundet har vunnet over velferdsselskapet Baos AS i en dom fra 16. desember 2019 i Drammen tingrett. Omsorgsarbeiderne har vunnet fram på alle punkter. Baos er dømt til å etterbetale dem flere millioner kroner.

18.12.2019

"Jeg tror veldig mange vil ha en velferdsstat som har fem minutter ekstra til folk"

Leder i For velferdsstaten, Linn Herning, skulle skrive boka om hvordan markedstenkning, kortsiktig bedriftsøkonomi og ekspertvelde gradvis har erstattet demokratiske systemer basert på helhetlig samfunnstenkning. Så ble hun syk, og har selv kjent på frykten for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.

Selger barnehage-eiendommer for tre milliarder

Milliardær-brødrene Kristian og Roger Adolfsen blir enda rikere. De selger barnehageeiendommer til det australske fondet Whitehelm Capital, skriver dagbladet.no

01.11.2019

Seier for Fagforbundet i Trondheim: Nytt helsesenter blir kommunalt

Hurra, vi har fått gjennomslag, var dagens gladmelding på Fagforbundet Trondheims Facebook-vegg. De har jobbet og lobbet i månedsvis for å sikre kommunale arbeidsplasser.

24.10.2019

10. oktober blir det politisk streik mot EUs jernbanepakke fire

Fagforbundet har sammen med blant annet Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund, Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet varslet politisk streik for å markere motstand mot innføringen av EUs fjerde jernbanepakke.

10.10.2019

Podcast: Mette Nord om deltid og velferdsprofitt

Mange velgere er opptatt av helse- og omsorg før kommunevalget. Agenda Magasin har invitert Mette Nord til å snakke om deltidskrisa, og spør «hvorfor bør vi si nei til profitt i velferden?»

05.09.2019

Økonomi for tillitsvalgte – nå pensum på universitetet

Boka Kommuneøkonomi for tillitsvalgte og politike­re har blitt pensum på OsloMet. – Det er behov for mer undervisning om fordelen ved partssamar­beid, sier forfatter av boka og rådgiver i Fagforbundet Bjørn Kristian Rudaa.

21.08.2019

Sterk støtte i befolkningen til Aleris-saksøkerne før dommen faller

En fersk Sentio-undersøkelse viser at åtte av ti mener de som jobber i privat omsorg bør være ansatt, ikke innleid. – Jeg er virkelig glad over at omsorgsarbeiderne som har gått til rettssak mot Stendi/Aleris har så massiv støtte i folket, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

19.08.2019

Politikere misbruker «barnehagedata»

Politikere og direktører må slutte å ta subjektive meningsmålinger fra foreldre til inntekt for kvalitet i barnehagen, skriver Arne Holte, Professor emeritus, UiO i Dagbladet.

31.07.2019

Talltriks om velferdsmiks

Fagforbundets leder går hardt ut mot Norlandias kommunikasjonssjef i dagens VG. – Kommunene sparer ikke så mye som en femøring på private barnehager, sammenliknet med de kommunale. Men, andre spiser av fatet.

03.07.2019

Profittfri kommune i valgkampen i Bergen

Sara Bell, leder av Fagforbundet Bergen vil ha profittfri kommune på dagsorden i valgkampen. Fortsatt er mer enn 70 prosent av byens barnehager private.

09.04.2019

Rekommunaliserte administrasjonen av kollektivtrafikken

Den nye fylkesadministrasjonen for Vestfold og Telemark er verken omstillingsdyktige eller attraktive nok til å drive organisasjonen som skal drifte kollektivtrafikken, mente politikerne i en temakomite. Feil, ropte Fagforbundet, og ble hørt.

03.04.2019

Lausarbeidar ventar på dommen

– Dette ville ikkje gått utan innsatsen frå Fagforbundet, seier Kim Pilgaard, etter den tøffe kampen mot Stendi (Aleris) i Oslo tingrett.

02.04.2019

Vil gi rett til å sjekke andres lønn: – Skal lage kommunale vaktbikkjer

Arbeiderpartiet vil gi tillitsvalgte i stat og kommune innsyn i lønns- og arbeidsforholdene til alle som jobber i private selskaper som får jobb i det offentlige, skriver VG.

26.02.2019

Rettssaken mot Aleris: Trepartssamarbeidet står på spill

Advokat Kjetil Edvardsen mener selve bærebjelken i trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv står på spill. – Det Aleris driver med er grov arbeidslivskriminalitet. Dette er lovbrudd som begås grovt uaktsomt, kanskje forsettlig, sa advokaten under rettssakens åpning mandag.

14.01.2019

Aleris setter arbeidsmiljøloven på spill

En av årets viktigste saker for Fagforbundet starter i Oslo Tingrett 14. januar. 24 av våre medlemmer har gått til massesøksmål mot den private omsorgstilbyderen Aleris Ungplan BOI for retten til å være arbeidstakere, med den beskyttelsen som følger med.

09.01.2019

– Kommunene er blitt en gullgruve for internasjonale spekulanter

– Jeg er overrasket over hvor mye norske kommuner bruker på å kjøpe helse- og velferdstjenester. Tallene viser at internasjonale spekulanter har fått et stadig sterkere grep om vår felles velferd, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

07.11.2018