Til hovedinnhold

Vær fornøyd, bo hjemme?

Boligmarked,

Boligmarked, (Foto: Bildet er tatt av Harry Strauss fra Pixabay)

Kommer du fra en familie med høy inntekt? Hvis ikke kan du alltids følge KLP sine eksperttips nr. 7 og 8 for unge som vil inn på boligmarkedet:

23.03.2024 av Anna Linnea Steen
Sist oppdatert: 23.03.2024

7. Vær fornøyd
8. Bo hjemme

5 av 10 boligkjøpere i 20- årene har fått hjelp av foreldre eller svigerforeldre til finansiering av boligkjøp. Blant boligkjøpere i 30 årene var det 37% som fikk foreldrehjelp (SSB 2018). Unge som har foreldre med mulighet til å støtte boligkjøp, kan i større grad komme inn på boligmarkedet enn dem som ikke har foreldre med en god nok økonomi til å gi støtte. Foreldrehjelp kan bidra til økte forskjeller i eierskap. Dette kan være spesielt utfordrende i områder med høy boligprisvekst.

Dessverre ser det ut til att politiske prioriteringer i noen tilfeller ikke støtter opp tiltak som kan bidra til å redusere forskjeller og hjelpe unge inn på boligmarkedet. «Leie til eie» kan være et verdifullt tilbud til alle unge voksne uten økonomisk støtte til å komme seg inn på boligmarkedet.
Kommunene må jobbe mer med boligsosialt arbeid, og ha muligheter til å etablere boligløsninger som i dag ikke dekkes av det kommunale botilbudet og selveiermarkedet.

Fagforbundet Innlandet mener at Stortinget skal fatte vedtak som styrker kommunens mulighet til å innføre «Leie til eie» og at dette skal bli et attraktivt og godt tilbud for unge som ønsker seg inn på boligmarkedet.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?