Til hovedinnhold

Vi må fylle opp garderobene

Luisella Planeta LOVE PEACE fra Pixabay

Luisella Planeta LOVE PEACE fra Pixabay (Foto: Luisella Planeta LOVE PEACE fra Pixabay)

Tida er inne for storinnkjøp av arbeidstøy og sko i norske kommuner.  

06.03.2024 av Else Karin Jakobsen
Sist oppdatert: 06.03.2024

Denne vinteren har mange av våre medlemmer gått tynnkledd, med snø til knærne, når de har vært ute på jobb. Når vi trekker fram dette 8. mars, er det fordi vi ser en påfallende forskjell mellom «damene i hjemmetjenesten» og «gutta på teknisk», som en av våre medlemmer beskrev det.  

Vi i Fagforbundet Innlandet har medlemmer som jobber i hjemmesykepleien, i boliger, i barnehager, skolefritidsordninger og i en rekke andre kommunale tjenester. Om de får egnet yttertøy og sko varierer fra sted til sted, og mellom yrkene. Godt arbeidstøy trengs for å holde varmen. Samtidig er smittevern og forebygging av belastningsskader også grunner til at det må ryddes opp i hva kommunene sørger for av egnet arbeidstøy. 

For tjenestemottakerne er det viktig å kjenne igjen kommunens personale når det ringer på døra, da hjemmetjenesten kommer. Det skaper trygghet at folk har en gjenkjennelig kommune-logo på arbeidstøyet.  

Det bør være en selvfølge at helsearbeidere har arbeidssko og ytterklær av god kvalitet, som ikke flyttes mellom pasienter og helsearbeiderens privatliv og slik risikerer å ta med seg smitte. Våre medlemmer hjelper mennesker som er syke og sårbare. Blir sårbare eldre og syke smittet, kan det være alvorlig. Godt og riktig utstedt arbeidstøy er en forsikring mot dette. Det vi ser er at folk som ikke får gode og varme nok klær og sko fra arbeidsgiver, naturlig nok supplerer med privat tøy og sko.  

Det er urimelig at kommunen som arbeidsgiver, forventer at ansatte skal slite ut private sko og ytterklær som er nødvendig på jobb, og så stå for regningen selv. Det er en grunnleggende oppgave for arbeidsgiver å stå for egnet arbeidstøy. Dette har jo kommunene tilsynelatende forstått for de mannsdominerte yrkene. Vi kan ikke skjønne at det samme ikke skal gjelde for de kvinnedominerte.  

Vi synes det er på sin plass og helt rett at de mannsdominerte yrkene i kommunen har det meste de trenger, fra vernesko og kjeledresser til luer og hansker. Nødvendige og varme arbeidsklær bør også være på plass for de kvinnedominerte jobbene i kommunen. Dette handler om likestilling i praksis. 

Fagforbundet Innlandet gratulerer alle med dagen, måtte behovet for varme klær til kvinnedominerte yrker bli innfridd.  

Else Karin Jakobsen 
Leder, yrkesseksjon helse og sosial 
Fagforbundet Innlandet

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?