Tariff- og tariffmakt er din største medlemsfordel
Fagforbundets aller viktigste jobb er å sørge for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Dette blir regulert gjennom tariffavtaler og arbeidsmiljøloven, og en tariffavtale er en avtale som er inngått mellom en arbeidsgiverorganisasjon og arbeidstakerorganisasjon, og som forhandles om annen hvert år.
11.09.2023
av
Annette Rud Jensen
Sist oppdatert: 11.09.2023
Til våren er det nytt tariffoppgjør - og alle tariffavtaler skal forhandles. Tarifforhandlinger er sentrale forhandlinger der tariffavtalen sies opp, og det forhandles om både lønnstillegg og endringer i de øvrige bestemmelsene i tariffavtalen. Tariffoppgjørene er blant de viktigste virkemidlene i kampen mot økt ulikhet og for å sikre at folk får en anstendig lønn å leve av. Den jobben klarer vi - og forskning viser at ansatte som er organisert tjener mer enn uorganiserte.
Hovedoppgjøret starter med at Fagforbundet sentralt sender ut et tariffpolitisk debatthefte til organisasjonen lokalt (fagforeningene). Gjennom lokale medlemsmøter diskuteres tariffpolitikken på alle avtaleområder og de sentrale forslagene til tariffkrav. Medlemmene har da mulighet til å løfte eventuelle alternative forslag til sine lokale fagforeninger.
Tidligere har tariffdebatten foregått på en større tariffkonferanse på høsten før et hovedoppgjør. I år har Fagforbundet Innlandet valgt å gjennomføre tariffkonferansene på en litt annerledes måte. Innlandet er ett geografisk stort fylke - og i år har vi valgt å dele fylket opp i ni mindre regioner for å holde disse konferansene nærmere våre medlemmer, tillitsvalgte og klubbene. Dette gjør det mulig for at flere av våre tillitsvalgte og medlemmer har hatt muligheten til delta.
Alle konferansene ble avholdt i uke 36, og alle fikk besøk og bisrand av innledere fra fylkeskretsen. Regionene har vært bestående av fagforeninger i områdene inndelt i: Sør-Østerdal, Nord-Gudbransdal, Gran og Østre- og Vestre Toten, Sør-Gudbransdal, Gjøvik og Nordre- og Søndre Land, Glåmdalen, Hamarregion, Valdresregion og Nord-Østerdalen.
Resultatet av diskusjonen i de regionale tariffkonferansene oppsummeres og blir en del av debattgrunnlaget for Fagforbundet Innlandets representantskapsmøte som avholdes 18. oktober 2023 Prioriteringene og oppsummeringene derfra sendes Fagforbundet sentralt og tariffkravene blir endelig utformet og vedtatt av landsstyret i Fagforbundet.
Deretter må Fagforbundet samordne kravene sine med andre LO-forbund innenfor kommunesektoren som er: EL & IT forbundet, Musikerens fellesorganisasjon (MFO ), Fellesorganisasjonen (FO) og Skolens Landsforbund (SL) og Fellesforbundet.
Det er første gangen vi i Innlandet har valgt å gjennomføre tariffkonferansen på denne måten, men opplever at tilbakemeldingene stort sett har vært positive. Deltakerne har vært engasjerte, og det har vært gode diskusjoner og debatter i hver av regionene - og opplever dette som er positiv og demokratiske måten å gjennomføre tariffkonferansene på.