Til hovedinnhold

Seier for frivilligsentralene

Monika Ustad

Monika Ustad (Foto: Privat)

En ny forskrift for frivilligsentraler i Norge ble nylig offentliggjort.

12.07.2022 av Monika Ustad, leder i Frivilligklubben
Sist oppdatert: 12.07.2022

Frivilligklubben i Fagforbundet Kultur i Oslo er glade for at et av de viktigste kravene som vi (og mange andre, som Norges Frivilligsentraler) stilte, ble lyttet til. Kulturdepartementet sier man må ha minst ett årsverk, som hovedregel én person i 100 prosent stilling, for å få tilskudd. 

I det opprinnelige forslaget til ny forskrift stod det ingenting om krav til bemanning. Hvis det opprinnelige forslaget hadde blitt vedtatt, så kunne det gått veldig galt for frivilligsentralene rundt i landet. Det rapporteres allerede om kommuner som utlyser daglig leder stillinger i så lite som 40 prosent, i vaakumet mens man ventet på ny forskrift.

En annen viktig seier er kravet i forskriften om at frivilligsentralene skal ha tilgang på fysiske lokaler. Kombinert med formuleringen om at frivilligsentralene skal være en møteplass, så betyr jo det at en frivilligsentral ikke lenger kan stues bort på et kontor i et kontorbygg.

Dette var to viktige seiere for Frivilligklubben og alle andre som har sagt fra.

Men selv om vi er glade, så ønsker vi mer. Vi trenger først og fremst midler til flere ansatte, for å legge til rette for frivilligheten.

Den nye forskriften kan du lese her: https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2022-06-30-1272

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?