Uakseptabelt med vold mot sykehjemsbeboere

Iren Luther, Leder av Yrkesseksjonen Helse og Sosial

Mange sykehjemsansatte rapporterer om vold, overgrep eller forsømmelser mot beboere på sykehjem, viser forskningsrapport fra NTNU. Fagforbundets Iren Mari Luther etterlyser bedre vilkår på sykehjemmene for å hindre at det skjer.

08.07.2021 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 08.07.2021

Lederen av Fagforbundets Yrkesseksjon helse og sosial er ikke overrasket over NTNUs forskningsfunn. Hun syns tallene er veldig høye.

- Situasjonen er uholdbar. Dette må tas ta tak i, kommenterer Luther. Hun mener vi må kreve god oppførsel fra de som tar seg jobb i helse- og omsorgssektoren.

For dårlig rammer på sykehjem

- Likevel blir det for dumt å skylde på de ansatte, sier yrkesseksjonslederen til Adresseavisen.

- Politikerne må se at dette er en konsekvens av altfor dårlige rammer for sykehjemmene. Arbeidsforholdene for ansatte og vilkårene for sykehjemmene må være slik at situasjoner som dette ikke skjer, legger hun til.

Hva sier undersøkelsen

Når Adresseavisa melder om vold og overgrep er det lett å tenke at dette kun er snakk om grov vold. Det er viktig å få med seg at tallene NTNU definerer som vold og overgrep blant annet omfatter at de ansatte har "utsatt pleie", "argumentert/kranglet med pasient" og "neglisjert tannstell".

Dette er viktige ting å ta tak i. Løsning handler i stor grad om å få flere folk på jobb som vet hvordan man håndterer vanskelige og krevende situasjoner. 

Det er lurt å si ifra

Luther er selv sykepleier og har opplevd at det kan være lurt å varsle hvis man opplever at andre ansatte er voldelige. Hun viser til en hendelse der ledelsen tok grep og fulgte opp kollegaen. 

Hvis problemene blir feid under teppet er det vanskelig å gjøre noe med dem. Dette er en stor utfordring for ledelsen på sykehjemmene. 

- Det var smart å si fra. Ledelsen fulgte opp og saken ble tatt tak i, forteller Luther. 

Viser omsorg og omtanke for de gamle

Hun er imidlertid klar på at det finnes mange ansatte på norske sykehjem som er svært flinke til å følge opp beboerne.

- Jeg har møtt utrolig mange flotte ansatte som gir alt for å gjøre en god jobb. De viser en omtanke og omsorg som er avgjørende for at de som bor på sykehjemmene får fine dager, sier hun.

NTNU-rapporten viser at vold, overgrep og forsømmelser begått på norske sykehjem foregår både mellom beboere, mellom ansatt og beboer og mellom pårørende og beboer.

3693 sykehjemsansatte ble spurt i undersøkelsen. 76 prosent har observert en eller flere hendelser med vold, overgrep eller forsømmelser i løpet av ett år. 60,3 prosent melder om at de selv har stått for en eller flere slike hendelser.

Les forskningsrapporten

Les mer om forskningsprosjektet "Vold og overgrep i sykehjem" på NTNUs hjemmesider

;