Til hovedinnhold

Tusen takk til våre medlemmer - uten dere stopper Oslo

Morgendagens utfordring krever et felles løft

Morgendagens utfordring krever et felles løft

Yrkesseksjonene vil først og fremst sende en stor og ydmyk takk til våre medlemmer for at dere står i front i krigen mot coronaviruset

24.03.2020
Sist oppdatert: 24.03.2020

Det er rørende å se hvordan dere står på, og vi setter pris på hver eneste melding vi får om den store innsatsen dere legger i arbeidet dere utfører. Vi får daglig meldinger om fleksibilitet og kampvilje som er viktige i den tiden som vi vet er og blir tøff. Vi vet at dere er i risiko for å bli smittet og derfor er vi ekstra takknemlig for at dere står på.


Alle yrkesgrupper er viktige

Yrkesseksjonene står samlet i å oppfordre våre medlemmer til å huske på at alle yrkesgrupper i vår fagforening er like viktige. Renhold er et eget yrke som må utføres riktig for forebygge smitte og for å bryte smittekjeden. Det er essensielt at renholderne får informasjon dersom det har oppholdt seg noen med smitte eller mistanke om smitte i et rom. Sykepleiere og helsefagarbeidere må fordele fagoppgaver.

Studenter og lærlinger trenger å føle seg trygge på at de kan bruke alle sine kollegaer som veiledere.


Hold deg faglige oppdatert

Viktig at alle følger instrukser og pålegg som kommer fra din arbeidsgiver. Følg karanteneregler dersom du blir pålagt karanteneregler. Det er mye informasjon som kommer fra usikre kilder så ikke tro på alt du leser på Facebook. Vi anbefaler at du holder deg oppdatert på det som kommer fra trygge kilder som folkehelseinstituttet, helsenorge.no og norske myndigheter.

Gå foran som et godt eksempel og ikke dra på hytta, ikke hamstre varer og ikke vær den som utsetter deg selv eller andre for smitte. Følg råd om god håndhygiene, hostehygiene og oppførsel i det offentlige rom.

Vi har også noen tips til hvordan du kan bli trygg på at du gjør en god jobb. Ta med deg noen kolleger for å øve på bruk av smitteutstyr, men vær varsom med å sløse med utstyret.

Snakk med arbeidsgiver om mulighet til å ta e-kurs. Vårt tips er https://kurs.nhi.no/ og  https://www.kompetansebroen.no/  og https://fagifokus.no/

Vær forberedt på at du kan komme til å måtte utføre andre oppgaver enn dine egne da noen oppgaver er mer kritiske enn andre. Lederne på arbeidsplassen din er opptatt med skadebegrensning og bør slippe unødige tidstyver. Husk at lederne også er mennesker som trenger tid og plass til å gjøre sin jobb.


Ta vare på deg selv og hverandre

Vær energismart og ta deg tid til å slappe av mellom slagene, dette kan bli langvarig, Ikke glem å ta vare på den dyrebare søvnen din. Sett av tid etter jobb til å koble ut, du må også ta vare på deg selv. Les en bok eller se en god film.

Vær en som også sprer god stemning på jobb og vær nøye med hvilket budskap du sprer. Situasjonen er alvorlig og som byrådslederen sa “dette er ingen øvelse, dette er alvor”, men vi må ikke glemme at humor kan være en god måte å få en kort pause fra alvoret.

Vis forståelse for at dette er en ny situasjon for alle, ikke bruk energi på å kritisere myndigheter eller arbeidsgiver, men kom med  konstruktive tilbakemeldinger dersom du opplever at noe må forbedres. Vis forståelse for at situasjonen endrer seg hele tiden  og det kan komme nye råd og pålegg, vær derfor forberedt på at det som gjelder i dag kanskje ikke gjelder i morgen.


Husk på de som ikke kan være en del av arbeidsfellesskapet

Det er mange som kan føle seg alene i denne tiden så vær en god kollega, chat eller ring til de som havner i karantene, isolasjon eller hjemmekontor. Det kan være en påkjenning, og det er mange av dine kolleger som bor alene og kanskje trenger noen å snakke med.

Har du hjemmekontor gjør arbeidsdagen så lik normalen som mulig. Stell deg som om du skal på jobb og ta lunsjen borte fra pc ’n. Ha også jevnlig kontakt med dine kollegaer gjennom telefonmøter og lignende, eller rett og slett ta en kaffekopp over Facetime eller Skype.


Vær et godt medmenneske, gi et ekstra smil til de i kassa på butikken, sjåføren på trikken og bussen, renovasjonsmedarbeiderne. De er også med på å holde hjulene i gang.
Med disse ordene vil yrkesseksjonene ønske dere alle lykke til videre, og igjen tusen takk!

Med vennlig hilsen
Linda Hægdahl, Eva Slemmen og Anita Lund
Yrkesseksjonsledere i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?