Til hovedinnhold

Profitt på bekostningen av ansattes lønnsvilkår? 

Fagforbundet streiker for at våre medlemmer skal ha lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvem som eier arbeidsplassen deres.

22.01.2021
Sist oppdatert: 22.01.2021

I debatten om kommersielle aktører i velferden hevder konsernene og deres interesseorganisasjoner hardnakket at deres fortjeneste ikke går bekostning av de ansattes lønns- og pensjonsvilkår. 

Det Fagforbundet krever er, kort og godt, lik lønn for likt arbeid. Dersom det er slik NHO og deres medlemmer hevder, burde det ikke være slik det beviselig er, at en som jobber på et kommersielt sykehjem tjener opptil 100 000 mindre enn en som jobber i et kommunalt sykehjem. Kommersielle tilbydere har allerede gitt sykepleierne en tilnærmet kommunal lønn og pensjon. Da kan de gjøre det for Fagforbundets medlemmer også! Eller er det slik at det Stendi og Norlandia egentlig mener er at hjelpepleiere, helsefagarbeidere og assistenter som er organisert hos oss er mindre verdt? 

Det er mye fagre ord om valgfrihet og kvalitet fra de kommersielle aktørene. De blir fornærmet og sure når de bli konfrontert med at de kan ha andre motiver for å ville trenge seg inn på “helsemarkedet”. Vel, nå tar vi dem på ordet! Kvalitet i eldreomsorgen er uløselig knytta til å ha motiverte, trygge og faglig sterke ansatte. Å få slike krever gode, skikkelige og kompetente arbeidsgivere, som setter velferden til sine ansatte foran aksjonærenes profitt. Fagforbundet har nå gitt Stendi, Norlandia med fler en sjanse til å bevise at de mener alvor med alt snakket om kvalitet. 

Vi driver ikke eldreomsorg i Norge for å gjøre noen rike. Vi driver ikke eldreomsorg fordi norske eller utenlandske kapitalister skal ha enda et investeringsobjekt. Vi bruker skattepengene våre på dette fordi vi bryr oss om våre eldre, og ønsker at alle, uavhengig av lommebok skal ha en trygg alderdom. De ansatte valgte denne jobben fordi de ønsker å utgjøre en forskjell for andre som trenger hjelp, omsorg og pleie. De fortjener en lønn å leve av og å kunne se fram til en trygg pensjonisttilværelse - uavhengig av hvem sitt navn som er brodert på uniformen deres!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?