Til hovedinnhold

Korona endrer ikke ferieloven - hva bestemmer du og hva bestemmer sjefen?

Det blir norgesferie for mange i år også, her representert ved et glimt fra Mjelle utenfor Bodø.

Det blir norgesferie for mange i år også, her representert ved et glimt fra Mjelle utenfor Bodø. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

Ferien i 2021 blir, som i fjor, for mange noe helt annet enn planlagt. Fortsatt er det mange koronahensyn som må tas - men ferieloven står ved lag. På arbeidsplasser der det kan være vanskelig å få feriekabalen til å gå opp, er det lurt å sette seg inn i hva som er arbeidsgivers styringsrett.

09.06.2020 av Randi Tevik / Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 11.06.2020

Alle har rett på ferie. Forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver styres av Lov om ferie, vanligvis bare kalt ferieloven.

Selv om dine rettigheter er lovfestet, har arbeidsgiver omfattende styringsrett når det gjelder ferie. Derfor er det viktig med dialog og samarbeid i ferieplanlegginga. I mange tilfeller kan det være lurt at både tillitsvalgt og verneombud er på banen.

Hva bestemmer du og hva bestemmer sjefen?

På arbeidslivet.no finner du svar på 15 vanlige spørsmål om ferie, blant annet mer om hva arbeidstaker kan bestemme selv, og hva sjefen bestemmer om ferie. Rett eller tvang til å ta ferie, nyansattes rettigheter, sykdom ved ferie og andre spørsmål finner du svar på her: 

Se svarene på arbeidslivet.no

Den femte ferieuka

Loven setter minstekrav, men utvidet ferie har du dersom du har kollektiv tariffavtale eller har en individuell avtale med arbeidsgiver.

Se også tema "ferie" på fagforbundet.no

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?