Til hovedinnhold

Start med yrkesfag og finn karrieren langs veien

Å velge yrkesfag på videregående åpner flere muligheter enn mange er klar over.

Du kan velge ulike retninger innen spesifikke yrkesgrupper, ta videre utdanning etter lærlingetiden eller velge generell studiekompetanse i det tredje året. Ta en titt på noen av mulighetene som finnes under, og se om yrkesfag kan være noe for deg.

Du kan skrolle nedover, eller klikke på det yrket som interesserer deg:

Barne- og ungdomsarbeiderfaget

Vil du ha en jobb hvor du er i aktivitet hele dagen, og hvor ingen dager er like? Som barne- og ungdomsarbeider har du mange forskjellige oppgaver, men hovedoppgaven er å bidra til at barn og unge opplever gode dager i barnehage, SFO, skole eller fritid. Din kompetanse og bidrag er at du kan mye om hvordan barn og ungdom utvikler seg, og hva som skal til for å skape trygghet og mestringsfølelse.

Som barne– og ungdomsarbeider jobber du sammen med mange andre, og blir knallgod på kommunikasjon og samarbeid. Dette passer for deg som er selvstendig og ansvarsbevisst og liker å være sammen med barn og ungdom.

Som barne- og ungdomsarbeider blir du aldri utlært! Barndom – og ungdomstid forandrer seg, og det vil alltid være behov for mer kunnskap for å «henge med». Det er flere veier som fører til en utdanning som barne– og ungdomsarbeider. De fleste velger Helse– og Oppvekstfag på VG 1, og  Barne– og Ungdomsarbeiderfaget på VG 2. Deretter venter to år som lærling, hvor du får praktisk erfaring fra barnehage, skole, SFO/AKS og fritidsklubb. Du kan også ta et 3.år på skole, og få studiekompetanse slik at du kan studere på universitet og høyskole hvis ønskelig.

Les mer om å bli barne- og ungdomsarbeider på utdanning.no

Brannforebyggerfaget

Vil du jobbe med mennesker eller med noe teknisk? Eller begge deler? Vil du jobbe ute eller inne? Hvorfor ikke begge deler? Hvis svaret er begge deler og du i tillegg vil bidra til å redde liv er brannforebyggerfaget noe du bør vurdere!

Du lærer om hvordan farer kan forebygges, eller forhindres, både av brannforebyggeren gjennom fysiske tiltak på hus og piper og ved å snakke med beboere om hvordan man fyrer riktig.

Brannforebyggere besøker private hjem på feiing og på tilsyn. Under feiing er brannforebyggeren som regel oppe på taket og feier og renser pipeløpet for sot. Under tilsyn handler det om å sjekke at ovnen eller peisen er sikker og gi veiledning til huseieren om riktig fyring og generelt om brannsikkerhet i hjemmet.

Brannforebyggere har en variert arbeidshverdag og brannvesenet som arbeidsplass. Som brannforebygger jobber du der brannvesenet redder flest liv, nemlig i forebyggende avdeling. Brannvesenet er dessuten en viktig del av kommunens sikkerhet og beredskap og gir gode karrieremuligheter.

I Brannforebyggerfaget går du ett år på videregående og deretter tre år som læring i et brannvesen. Som brannforebygger har du gode muligheter for videre utdanning og karriere, og kan for eksempel ta fagskoleutdanning for å bli brannkonstabel.

Les mer om å bli brannforebygger på utdanning.no

Helse- og oppvekstfaget

Ønsker du en spennende og engasjerende jobb? Er du glad i å møte andre mennesker? Med en yrkesutdanning fra helse- og oppvekstfag kan du utgjøre en forskjell i folks liv. Du vil få kontakt med mennesker i ulike livssituasjoner som trenger din hjelp.

Gjennom helse- og oppvekstfagutdanning lærer du hvordan å bidra til å fremme et inkluderende fellesskap preget av empati og omsorg. Alle mennesker er forskjellige, og du lærer hvordan å hjelpe de og tilpasse til ulike behov. Som elev utvikler du deg både faglig og sosialt.

Begynner du på et helsefag kan du velge mellom mange forskjellige yrker. De fleste er rettet mot arbeid i helse- og omsorgstjenestene, for eksempel på sykehus, legekontor, i ambulansen eller på sykehjem. Men du kan også utdanne deg til hudpleier eller fotterapeut for eksempel, og starte din egen klinikk.

Hovedområder er:

1) Helse og livsstil

2) Omsorg, relasjoner og tverrfaglig arbeid

3) Etikk og teknologi

Tar du en helsefaglig utdanning på videregående finnes det mange videreutdanningsmuligheter. Du kan spesialisere deg i ulike temaer på fagskole og med påbygningsfag kan du ta høyskole- eller universitetsutdanning hvis du ønsker det.

Les mer om å utdanne deg innenfor helse og oppvekst på utdanning.no

Service- og administrasjonsfaget

Vil du ha en variert og interessant jobb hvor du blir selve limet på en arbeidsplass? Da burde du bli service- og administrasjonsmedarbeider. Lær om organisering, kommunikasjon, veiledning og administrasjon – og bli en problemløser du også! Som service og administrasjonsmedarbeider kan du jobbe med planlegging og gjennomføring av markedsføringsaktiviteter eller arrangementer, veiledning av kollegaer, service, kundebehandling, informasjon og kommunikasjonssystemet, budsjett og regnskap eller oppgaver tilknyttet organisering av møter.

For å bli service og administrasjonsmedarbeider tar man to år på videregående skole og to år i lære. Du starter på VG1 Salg, Service og Reiseliv, tar Service, Sikkerhet og Administrasjon på VG2 også tar du to år som lærling i bedrift før du avslutter med fagprøve for å få fagbrev i service og administrasjonsfaget.

Etter VG2 kan du velge å ta påbygg til generell studiekompetanse eller ta sikkerhetsfaget. Eventuelt kan du ta påbygg til generell studiekompetanse også etter at du har gått i lære i bedrift – om du skulle ønske det. Uansett har du mange muligheter til å ta videre studier – om du vil.

Les mer om å jobbe med service og administrasjon på utdanning.no

Byggdrifterfaget

Vil du ha en jobb der du tar i bruk ny teknologi, men også utfører praktiske oppgaver? Da kan byggdrifter være jobben for deg. Som byggdrifter er du hjertet og hjernen i et moderne bygg.

Din jobb er å vedlikeholde bygninger og å sørge for at alle systemer fungerer som de skal. Sikker drift og godt vedlikehold bidrar til et helsebringende innemiljø og fornøyde brukere.

Du sørger for at alt i bygget varer lenger før det må byttes ut, og ved å finne riktig innstilling på tekniske systemer som ventilasjon, varmesystemer og lys, bidrar du til å spare på livsviktige ressurser som strøm og vann. Da bidrar du til et mer bærekraftig samfunn!

Yrket er i rivende utvikling. De siste årene har droner blitt et nyttig arbeidsverktøy for å sjekke tilstanden på tak. Stadig flere byggdriftere har også tilsyn med solcelleanlegg.

For å bli byggdrifter går du ett år i skole (Vg1 Bygg- og anleggsteknikk) og tre år lære i bedrift. Det er også mange muligheter for videreutdanning når du har tatt fagbrev som byggdrifter. For eksempel kan du bli FDVU-ingeniør (Forvaltning, Drift, Vedlikehold og Utvikling). Da kan du jobbe med blant annet hele bygningsmassen til en kommune.

Les mer om å bli byggdrifter på utdanning.no

Gartnerfaget

Liker du varierte dager hvor du er i kontakt med naturen? Som gartner jobber du naturlig nok mye ute i frisk luft og får gratis trening gjennom kroppsarbeid. Du har konkrete arbeidsoppgaver, og mye av det du jobber med gir raske synlige (og frodige!) resultater.

Som gartner lærer du om jord, gjødsel, dyrking, vekst av busker og trær, og sammenhengen om hvordan alt er avhengig av hverandre for å funke. Samtidig lærer du hvordan du kan dyrke mat, enten til deg selv, til borettslaget, eller til folk generelt.

Du skaper grønne rom i byer og bygder som er et godt sted å være for alle mennesker. Og ikke minst: Du bidrar direkte til det grønne skiftet og at vi når klimamålene.

Vil du ha flere utfordringer, kan du videreutdanne deg til arborist, for eksempel.

Hva innebærer det rent praktisk, og hva om jeg vil studere mer?

Les mer om å bli gartner på utdanning.no

Kjemiprosessfaget

Kjemiprosess er faget for deg som vil jobbe med vann – verdens viktigste ressurs!

Vannbransjen er full av spennende oppgaver. Du kan bo og jobbe i hele verden, enten du vil jobbe med drikkevann, miljø og klima eller næringsutvikling. Vann er like viktig i Brasil som Bergen, Singapore som Snåsa.

Rent vann kommer ikke av seg selv. Det står en teknologisk avansert bransje og svært mange dyktige medarbeidere bak. Vi gjør saltvann til ferskvann. Vi gjør regnvann til drikkevann. Vi renser, resirkulerer og skaper fornybar energi. Dette er ikke bare teknologi på sitt beste. Det er også teknologi på sitt viktigste.

Nå trenger vi deg med på laget. Verdens vannforbruk er raskt økende, og den globale vannbransjen trenger kloke hoder for å sikre en god og trygg vannforsyning til verdens befolkning.

For å kunne jobbe innen kjemiprosessfaget, er det først to år i skole og deretter to års opplæring i bedrift. Slik får du fagbrev.Hvis du har fagbrev, er du kvalifisert til å starte på ingeniørstudier via y-veien. I tillegg finnes det muligheter for å ta høyere yrkesfaglig utdanning på fagskole innen VA-teknologi. Disse studiene er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev.

Les mer om å bli fagoperatør i kjemisk prosessindustri på utdanning.no

IT-utviklerfaget

Ved å ta IT-utviklerfaget kan du bli skikkelig god i programmering, koding og utvikling. Hovedoppgaven til en utvikler er å utvikle ny programvare. Det gjøres gjennom å systematisk designe, programmere, teste og vedlikeholde programvare.

IT-utviklere jobber hovedsakelig i bedrifter som lager programvare og systemer, som apper spill og store IT-løsninger. Du kan også jobbe i store bedrifter som har behov for egne utviklere.

IT-utviklerfaget er populært og tas ved to år på videregående skole og to år som lærling i bedrift. Du starter på Informasjonsteknologi og Medieproduksjon (VG1) og går videre på Informasjonsteknologi (VG2) før du går ut i lære i to år.

Hvis ikke en karriere som IT-utvikler fristet allikevel, kan du påbygningsfag for å få generell studiekompetanse etter to år på videregående skole, eller kanskje du egentlig ville ta IT-driftsfaget i stedet? IT-driftsteknikeren jobber med å ivareta stabile, sikre og effektive IT-tjenester og IT-verktøy. Dette fagbrevet (dokument på gjennomført yrkesfaglig utdanning) kan du også ta etter to år på videregående skole.

Les mer om å bli IT-utvikler på utdanning.no

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?