Til hovedinnhold

Ny nettutgave av Farlige forbindelser II

I forbindelse med oversettelsen av rapporten Farlige forbindelser II: norske bånd til den israelske okkupasjonen, publiseres nå en oppdatert nettutgave av rapporten som ble utgitt i 2015.

16.06.2016 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 26.06.2019

De to viktigste endringene gjelder selskap som har opphørt å bidra til okkupasjonen og selskap som har endret folkerettsstridig aktivitet på okkupert jord.

FARLIGE FORBINDELSER II TIL LESING/NEDLASTING

 

 

Sodastream

Det var en stor seier for SodaStream-kampanjen da selskapet i desember i fjor flyttet virksomheten sin ut fra Mishor Adumim, en israelsk industrisone på okkupert palestinsk land på Vestbredden. Kampanjen var internasjonal, og her i Norge var 23 organisasjoner, fagforbund og partier tilsluttet. Vi gjennomførte en storstilt kampanjeuke høsten 2014. Kampanjen er nå avsluttet og SodaStream har blitt fjernet fra oversikten over selskaper i Statens Pensjonsfond Utlands (SPU) portefølje som bidrar til normbrudd.

 

Virksomheter med endret aktivitet på okkupert jord

Cement Roadstone Holdings (CHR) har solgt sine eierandeler I Nesher Israel Cement Enterprises.

I juni 2015 solgte Cemexs datterselskap Raedymix Industries sine eierandeler i steinandeler i steinbruddet Yatir på Vestbredden. Dette førte til at Cemex har blitt reinkludert i KLPs portefølje og ikke lenger er på Nordeas eksklusjonsliste.

Readymix Industries driver fortsatt fire fabrikker på okkupert område, i industrisonene Mevo Horon, Atarot og Mishor Adumim på Vestbredden, i tillegg til Katzrin på okkuperte Golanhøyden. Det er også en overveiende risiko for at Cemex kommer til å fortsette å selge materialer til ulovlige bosettinger.

I august i fjor solgte Veolia seg ut av Jerusalem Light Rail, bybanen som betjener bosettingene i Øst-Jerusalem. Veolia har vært utsatt for hard kritikk for denne involveringen, og annonserte allerede i 2010 at de ville trekke seg ut. De omfattende kampanjene mot selskapet har ført til at Veolia har tapt flere store kontrakter.

 

Fremdeles kritikkverdige investeringer

Til tross for at det har skjedd positive endringer det siste året, så er norske investeringene i selskaper som bidrar folkeretts- og menneskerettighetsbrudd i Palestina fremdeles store. Statens pensjonsfond utland investerer nå i rundt 64,1 milliarder norske kroner i 41 selskaper som bidrar til den israelske okkupasjonen.

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?