Til hovedinnhold

Streik i private barnehager i NHO

Illustrasjon fra en fanemarkering i forbindelse med PBL-streiken i fjor høst, som også handlet om pensjon.

Illustrasjon fra en fanemarkering i forbindelse med PBL-streiken i fjor høst, som også handlet om pensjon. (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Natt til torsdag ble det klart at meklinga i private barnehager i NHO ikke førte fram. Dermed er 42 Fagforbundet-medlemmer ute i streik fra torsdag 16. februar. Fagforbundet krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre private barnehager.   

15.02.2023 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 16.02.2023

Dette er en streik for rettferdighet, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen. 

Fra arbeidsdagens start torsdag 16. februar er 42 barnehageansatte fordelt på seks barnehager i streik for en trygg og livsvarig pensjon (se oversikt lenger ned i saken).

Nektes lik pensjon som andre i barnehagesektoren 

Barnehageansatte er på ingen måte blant lønnsvinnerne i Norge. Nå vil arbeidsgiver nekte oss den samme pensjonen som alle andre i barnehagesektoren har, sier Green Nilsen.  

Fagforbundet har både i forhandlingene med NHO og hos Riksmekler kommet med krav om en pensjon lik bransjestandarden som sikrer alle ansatte i barnehagesektoren en anstendig pensjon. 

NHO 590 er det minste tariffområdet i privat barnehagesektor. Fra før av har PBL, Norlandiabarnehagene og FUS kommet fram til avtaler om ordningen som mange kaller «barnehagepensjon». 

Pål Skarsbak, avdelingsleder lov- avtaleverk i Fagforbundet, og forhandlingsleder Anne Green Nilsen, etterfulgt av tillitsvalgte i NHO-barnehagene.
Pål Skarsbak, avdelingsleder lov- avtaleverk i Fagforbundet, og forhandlingsleder Anne Green Nilsen, etterfulgt av tillitsvalgte i NHO-barnehagene. (Foto: Ellisiv Solskinnsbakk)

– Pensjonen skal være livsvarig og kjønnsnøytral, fordi kvinner lever lenger og det må derfor settes mer av til dem og ansatte skal ta en mindre risiko for svingninger i aksjemarkedet, sier Green Nilsen.  

Pensjonsutgiftene dekkes av det offentlige 

Fagforbundet presiserer at barnehageeierne får dekket sine utgifter til pensjon gjennom offentlige tilskudd.  

Pensjonen vi ber om blir dekket av disse tilskuddene og vi lurer på: Når alle andre barnehager kan tåle å gi de ansatte en slik pensjon, hvorfor kan ikke NHO-barnehagene det? Fagforbundet krever kun en like god pensjon som alle andre i barnehagesektoren har, sier Green Nilsen.  

Det har vært viktig for Fagforbundet å få på plass en barnehagepensjon også i NHO for å ikke undergrave pensjonsordningene i hele sektoren.  

– Sånn sett er dette området siste skanse for oss når det gjelder å få innført en kjønnsnøytral og livsvarig pensjonsordning for alle ansatte i private barnehagesektor, sier Green Nilsen. 

Hilsen til barn og foreldre 

Som alltid ved en konflikt er det en tredjepart som blir rammet. 

Til alle foreldre og barn, beklager at dere blir rammet av denne streiken. Vi håper at konflikten blir kortvarig, avslutter Fagforbundets forhandlingsleder.  

Ansatte i disse barnehagene er i streik fra 16. februar:  

  • Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS 
  • Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak 
  • Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS 
  • Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS 
  • Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim 
  • Ås barnehage, Stord 

Lønnsoppgjøret i avtaleområde NHO 590 er en del av 2022-oppgjørene. Etter flere runder med forhandlinger hvor partene sto langt fra hverandre i pensjonsspørsmålet, gikk det videre til mekling.

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?