Til hovedinnhold

Brudd i forhandlingene for frisører

F.v: Jeanette Bjørnstøl Tashev, Helge Sørli, Vivian Jacobsen, Monica Syvertsen, Kaja Aga Gaarder , Fredrik Lygre, Ingunn Reistad Jacobsen, Terri-Leigh Skjæveland, Magnus Langstrand (Foto: Ingvild Hunsrød / Fagforbundet)

F.v: Jeanette Bjørnstøl Tashev, Helge Sørli, Vivian Jacobsen, Monica Syvertsen, Kaja Aga Gaarder , Fredrik Lygre, Ingunn Reistad Jacobsen, Terri-Leigh Skjæveland, Magnus Langstrand (Foto: Ingvild Hunsrød / Fagforbundet) (Foto: Ingvild Hunsrød / Fagforbundet)

Fagforbundet og NHO Service og Handel har brutt lønnsforhandlingene for over 1200 frisører, og dette oppgjøret vil nå gå til mekling. Hvis ikke partene blir enige der, så er det fare for streik blant frisører.

07.05.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 08.05.2024

– Minstelønnsnivået til frisørene er såpass lavt at mange frisører har problemer med å få boliglån, sier forhandlingsleder fra Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.  Hun sier at på tross av at bransjen går godt, har frisørene hengt etter lønnsmessig de siste årene. – Vi forventet mer fra arbeidsgiver, sier Reistad Jacobsen.

  

9 av 10 frisører er misfornøyd med lønna

– NHO har selv gjort en undersøkelse hvor det kommer fram at 92% av frisørene er misfornøyd med lønna si, sier hun. Da er det rart at de ikke tar dette på alvor og gir oss et tilbud vi kan ta på alvor.

 

Færre unge vil bli frisør

Det er færre unge som velger frisøryrket, det har vært en stor nedgang i antall som startet utdanning fra 1300 til rett over 600 de siste syv årene. I 2023 var det kun 618 løpende lærekontrakter. I samme periode har det vært en økning på 10% av frisører med utenlandsk bakgrunn.

 

– Det er åpenbart et stort behov for å løfte frisørenes lønns- og arbeidsvilkår for å sikre bransjens framtid. Det er synd at arbeidsgiver velger å gi knapper og glansbilder istedenfor å ta dette på alvor, sier Reistad Jacobsen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?