Til hovedinnhold

Sikret sykelønn for eldre

Fagforbundet fikk fullt gjennomslag for at eldre arbeidstakere over 67 har samme rett til sykelønn som andre arbeidstakere i kommunesektoren. Avgjørelsen kom gjennom et rettsforlik der Fagforbundet fikk gjennomslag for sin fortolkning av hovedtariffavtalen i KS-området.

21.11.2014 av Geirmund Jor
Sist oppdatert: 15.12.2014

Bakgrunnen for arbeidsrettssaken var en tvist om forståelsen av § 8.2.2.1 i Hovedtariffavtalen. Bestemmelsen sier at arbeidstakere over 67 har samme rett til sykelønn som alle andre. Mens folketrygden bare utbetaler sykelønn til arbeidstakere over 67 år i 60 dager, gir tariffavtalen rett til sykelønn i inntil ett år. KS mente at bestemmelsen måtte forstås slik at den bare gjaldt så lenge folketrygden utbetalte, det vil si i 60 dager.

Fagforbundet på sin side mente bestemmelsen var klar og ga eldre utvidet rett i forhold til folketrygdens regler. Dette fikk Fagforbundet gjennomslag for.

– Dersom vi hadde lagt KS sin forståelse til grunn, ville folk bli tvunget over i pensjon dersom de var syke i mer enn 60 dager, for eksempel ved planlagte operasjoner med en viss opptreningstid. Det ville vært en uakseptabel aldersdiskriminering. Denne ordningen vil koste for arbeidsgiver hvis mange eldre arbeidstakere har lange fravær, i og med at alle sykepengene må dekkes av arbeidsgiver etter at folketrygden slutter å utbetale, men dette skjer nok sjelden og er viktig for dem som rammes. Tilleggsrettigheter og utfyllende bestemmelser er mye av hensikten med tariffavtalene. Bestemmelsene har blitt til gjennom krav og tilbud om bedrede sosiale bestemmelser og krav til høyere lønn, sier forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet.

– Følg med!

Hun mener tillitsvalgte må følge godt med på hvordan medlemmenes sykelønnsrettigheter følges opp for eldre arbeidstakere.

– Eldre arbeidstakere har blitt feilinformert om dette og får beskjed om at de ikke har rett til sykelønn mer enn 60 dager, selv om det er feil. Dersom våre tillitsvalgte får høre om at folk har sluttet å jobbe etter å ha fått gal informasjon, er det viktig å fremme krav om å få dekket tapet så fort som mulig. Vi har hatt tvistesaker i flere kommuner om dette, så vi er sikre på at bestemmelsen ikke alltid overholdes. Vi mener også at enkelte kommuner som undersøker hvordan dette skal forstås, har fått gal informasjon. Det er viktig å merke seg at det ikke er noen øvre grense her, slik at dette også gjelder arbeidstakere som fortsetter i tjenesten etter fylte 70 år. Bestemmelsen er lik for alle arbeidstakere i KS-området uansett hvor gamle de er.

– Tillitsvalgte i tilstøtende tariffområder bør undersøke om disse har lik praktisering som KS-området nå skal ha, sier Anne-Gry Rønning-Aaby.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?