Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen!
I dag markeres den internasjonale kvinnedagen med paroler, appeller og samhold over hele verden. Kampen er ikke over! Vi retter en stor takk til alle våre tillitsvalgte som står på barrikadene og holder appeller i dag. I år deler vi Maria Aksberg sin sterke appell – hun er Palestina-ambassadør for Fagforbundet Innlandet og minner oss om viktigheten av solidaritet på tvers av landegrenser og anerkjenne den styrken som kvinner under okkupasjon, krig og konflikt til tross for undertrykkingen de utsettes for.
08.03.2025
av
Politikk og samfunn
Sist oppdatert: 08.03.2025
Søstre og kamerata.
I dag, på den internasjonale kvinnedagen, så heve vi våres stemma i solidaritet med alle verdens kvinna – men særlig med kvinner som leve i krig og konflikt. Og særlig med de palestinske damen som kjempe, lid og dør under brutal okkupasjon og folkemord. Kvinner, mødre, døtre og sønna blir systematisk utrydda, og det e ulidelig å være vitne til.
I Gaza har kvinner bært byrden av en umenneskelig krig. Mødre har holdt sine barn i arman mens bomban fall. Jordmødre har hjulpe nye liv til verden på sykehus uten strøm, uten medisina og uten trygghet. Foreldra har holdt sine barn i arman, mens ungen dæmmes har fryst i hjel. Kvinner har sultet, sørget og kjempa for sine familia, og sjøl om det akkurat nu e våpenhvile, så har ikke lidelsan tatt slutt.
I verdens største fengsel, og det som nu omtales som verdens største gravplass, der kvinner allerede hadde utfordringe med kjønnsbasert vold, e det ingen plassa å gjømme sæ. Kvinner e de mest utsatte for overgrep i enhver krig, og krigen i Gaza e ingen unntak.
I dag, på kvinnedagen, så står vi solidarisk sammen med kvinner, barn og menn, som drømme om, og som har et rettmessig krav på, et fritt Palestina, en egen stat, at menneskerettighetan blir fulgt. Vi står ilag med dæm, å støtte dæmmes krav om å få leve et fritt og verdig liv, uten okkupasjon og undertrykkelse.
Palestinske kvinner har alltid stått i spissen for motstand. De har kjempa mot kolonialisme, mot okkupasjon, mot patriarkalsk undertrykkelse. Dæm har demonstrert, organisert, skreve, talt og bært håpet om ei fri framtid – Ei framtid der dæmmes døtre ikke lenger skal fødes inn i fengsla eller flyktningleire, men til et liv i verdighet og frihet. Dæmmes utrettelige kamp, e en motivasjon for oss alle.
Ei dama æ vil trekke fram, ei dama av veldig mange, e en sannhetens vokter, som i mange år risikerte livet sitt på jobb for å vitne om brutaliteten i Palestina. Shireen Abu Akleh, som jobba som journalist for Al Jazeera i 25 år, ble i mai 2022 skutt og drept på arbeid. I arbeidet med å dokumentere ka okkupasjon og undertrykkelse føre til, så blei ho drept av okkupanten. At journalista skal ha et særlig vern i krig og konflikt, har blitt totalt ignorert i Palestina og på Gaza. Og dessverre e ikke ho den eneste som blei drept. Ayat Khadoura døde den 20. november i 2023, og den 6. november posta ho en video som ho kalte «My last message to the world». Æ har oversatt den til norsk, og skal lese den førr dåkker:
«Vi e menneska – Akkurat som alle andre i verden
Vi hadde store drømma
Men nu har vi en drøm – At dersom vi blir drept – Så dør vi som EN kropp
Sånn at vi blir gjenkjent, og ikke lemlesta og lagt i en pose
Våre drømma har blitt at vi ikke hører flere bombe!
Vi kunne aldri forestilt oss at vi ville nådd det her stadiet – At vi skal måtte leve uten grunnleggende livsnødvendigheter
Det e ting vi ikke kan snakke om
En dag vil den her krigen ta slutt
Og de av oss som overlever – Vil fortelle ka vi opplevde – og ka som skjedde med oss»
Vi må fortelle de her mange historian, historian som forsvinn i AI-genererte videoa, i farlige utspill om kossn Gaza skal bygges opp som en riviera. Vi må aldri slutte å snakke om Palestina.
Kvinnekamp e også kamp for et fritt Palestina - Våres frihet her i Norge e ikke en ordentlig frihet, før alle kvinner i hele verden e fri.
Takk for oppmerksomheta – og fritt Palestina!