Vil at flere kvinner skal få erstatning for yrkesskade
Sju av ti som får yrkesskadeerstatning er menn. Fagforbundet har kjempet utrettelig i mange år for å endre på yrkesskaderegler som i praksis diskriminerer mange kvinner som jobber i helse og omsorg. Nå har SV kommet med 10 nye forslag som skal utvide yrkessykdomslista og gjøre det lettere å få erstatning for belastningslidelser.
07.03.2025
Sist oppdatert: 10.03.2025
Yrkessykdomslista er en oversikt over hvilke sykdommer som bør kunne godkjennes som yrkessykdom. Noen belastningslidelser er inne på lista, men det er langt fra godt nok og arbeidet går for sakte, mener Mette Nord.
– Regelverket i dag er tilpasset menn, sier Fagforbundet-lederen til Fagbladet.
Må anerkjenne belastningslidelser
Sju av ti som får yrkesskadeerstatning, er menn, viser nye tall fra Nav. At mange belastningslidelser fortsatt ikke er godkjente som yrkesskade, rammer mange kvinner som jobber i helse- og omsorgsyrker.
– De som jobber innenfor helse og omsorg må anerkjennes for den belastningen de står i. Når vi ser så store kjønnsforskjeller som nå, er det åpenbart at noe må gjøres, sier Nord.
Yrkessykdomslista har ikke blitt endret siden 50-tallet, men et nytt forslag har nettopp vært ute på høring.
SV foreslår blant annet:
- Å endre folketrygdloven slik at unntaket for psykiske og fysiske belastningslidelser fjernes.
- Å inkludere både en del muskel- og skjelettlidelser og psykiske belastningslidelser som utvikles over tid, på yrkessykdomslista.
- SV foreslår at brystkreft som rammer arbeidstakere i turnus eller nattarbeid, godkjennes som yrkessykdom.
Mangeårig kamp for Fagforbundet
Det er ikke bare typiske kvinneyrker som taper i kampen om å få yrkesskadeerstatning - også brannfolk som blir skadet under øvelse har en lang vei å gå for å få godkjent yrkesskade.
Fagforbundets advokat Anne Gry Rønning-Aaby har kjørt flere saker for både brannfolk og kvinner i helse og omsorgsyrker opp gjennom årene.
For Rønning-Aaby startet arbeidet med yrkesskader i Fagforbundet på midten av 2000-tallet, da man sammen med LO fremma krav om at fysiske og psykiske belastningslidelser skulle omfattes av regelverket.
Får lovverket i hodet
– De som arbeider i helsevesenet og i brann og redning, kan ikke være trygge på yrkesskadedekningen som andre yrker er sikret. På toppen av skaden sin så får de lovverket i hodet, skrev advokaten i en tidligere kommentar i OSS tillitsvalgte.
Tre eksempler på saker som Fagforbundet har tapt på vegne av medlemmer som har fått skade på jobben:
- Hjelpepleieren som under en hektisk nattevakt får prolaps i nakken etter å ha hjulpet til med å løfte en 150 kilo tung pasient
- Omsorgsarbeideren som rer opp en seng samtidig som hun holder øye med en psykisk utviklingshemmet bruker, og ender arbeidsdagen i ambulansefly og blir lam fra brystet og ned
- Brannmannen som blir skadet under en øvelse, ved å bære en tung kanne fylt med sand ned en bratt leider
Disse er alle saker som Fagforbundet har tapt på vegne av medlemmer som har fått skade på jobben. De som arbeider i helsevesenet og i brann og redning, kan ikke være trygge på yrkesskadedekningen som andre yrker er sikret. På toppen av skaden sin så får de lovverket i hodet, skrev Rønning.
Les hele kommentaren: Når du får lovverket i hodet