Er Trump en fascist?
Mens den amerikanske presidentens utspill skaper geopolitiske rystelser nær daglig, står Elon Musk på politiske møter med motorsag, for å vise hvordan han skal kutte i offentlig sektor. I ukas ferske episode av podkasten Hele laget spør vi: Er dette fascisme?
06.03.2025
av
Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 07.03.2025
I denne uka episode av Hele laget, er Jonas Bals gjest. Han er historiker som jobber i LO, og forfatter av flere bøker om fagbevegelsen og antifascistisk kamp. Han tegner opp de politiske linjene Trumps handlinger er en del av.
Han oppsummerer fascisme som en fellesbetegnelse for autoritære, ultranasjonalistiske og antidemokratiske bevegelser.
– Fagbevegelse og fascismen er like uforenelig som ild og vann. Derfor har vi alltid sett at der hvor folk har kjempa mot fascismen, har fagbevegelsen stått i første rekke, sier Jonas Bals.
Sjefisme
Han er likevel tydelig på at mange fascister ikke har klare formeninger om hvilken ideologi de tilhører. Mange vil til og med benekte det. Bals skildrer fascismen som en ideologi som fra starten har vært en ganske uklar og udefinert retning, men som alltid har hatt et klart preg av «sjefisme» eller «bossisme»: at sjefen skal bestemme.
– Disse kreftene er veldig koordinerte. De har møttes til internasjonale konferanser, de mest voldelige har møttes til treningsleirer hvor de trener til borgerkriger som de sier at de frykter, men som de i virkeligheten håper på, sier Bals.
Han forteller at disse aktørene har brukt mange år på å koordinere seg, og at det er store penger involvert.
Koordinert høyreside
– Noen av verdens rikeste mennesker står bak dette; Elon Musk er en, russiske oligarker er involvert og gamle europeiske adelsslekter. Det de går etter er kvinner og skeives rettigheter, og så brukes det som brekkstang til å gå etter andre rettigheter: faglige rettigheter og retten til å i det hele tatt være organisert, være med å bestemme på jobben, forteller Jonas Bals.