Til hovedinnhold

Et krevende budsjettforslag og en krevende dag for mange ansatte i rDnk

(Foto: Birgit Dannenberg)

Rettssubjektet Den norske kirke har lagt frem budsjettet for 2025.

28.11.2024
Sist oppdatert: 28.11.2024

Den 28. november ble budsjettforslaget for Den norske kirke for 2025 offentliggjort av Kirkerådets direktør. Thore Wiig Andersen, HTV for Fagforbundet i rettssubjektet Den norske kirke (rDnk) uttrykker dyp bekymring for konsekvensene: – Dette vil ramme enkeltpersoner, arbeidsmiljøet og kirken som helhet på en alvorlig måte. Og særlig administrativt ansatte går en krevende tid i møte.

Budsjettpapiret fremhever et presserende behov for å kutte 65 millioner kroner for å oppnå en økonomisk bærekraftig fremtid. I forkant av budsjettprosessen har Kirkerådet bedt om at det tas raske grep for å gjenopprette balansen, samtidig som de viktigste tjenestene skal beskyttes. Siden 90 % av inntektene til rDnk går til lønn og relaterte kostnader, foreslår direktøren nedskjæring av minst 65 stillinger.

Det foreslås at disse kuttene skal komme fra administrative stillinger i Kirkerådets sekretariat og bispedømmene. Dersom dette forslaget blir vedtatt på møtet den 5. og 6. desember, kan det resultere i oppsigelser.

Wiig Andersen sier at situasjonen er bekymringsfull. Disse kuttene vil komme på toppen av en allerede utfordrende situasjon både på kontorene og i lokalkirkene. Selv om vi ikke kjenner til hvilke spesifikke stillinger som vil bli berørt, er det åpenbart at dette vil få store konsekvenser. Vi snakker om ansatte med viktig kompetanse innen områder som digitalisering, teologi, kirkemusikk og økonomi. Wiig Andersen jobber nå sammen med Fagforbundet som HTV i rDnk for å ivareta medlemsinteressene. Wiig Andersen vil sammen med Fagforbundets kompetansenter bidra til ryddige prosesser.

Når det er snakk om omorganisering og nedbemanning, gjelder det en rekke lover og avtaler. Fagforeningene har en grunnleggende rolle i slike situasjoner. Det er avgjørende at tillitsvalgte deltar i samtalene med arbeidsgiver om hvordan prosessen skal gjennomføres, og fagforeningene er der for å bistå medlemmene.

Før arbeidsgiver kan fatte beslutninger om oppsigelser, må det utarbeides en ny organisasjonsstruktur og nødvendige kompetansekrav må identifiseres. Disse punktene skal deretter diskuteres med tillitsvalgte. Det viktigste er å kartlegge hvilke områder som vil bli berørt og vurdere de ansattes kvalifikasjoner, sosiale forhold og ansiennitet før det innkalles til drøftingsmøter. Arbeidsgiver har også ansvar for å tilby alternative stillinger dersom dette er mulig. Det er en viktig rettighet for ansatte å få støtte fra fagforeningen under slike drøftingsmøter.

Når det gjelder rettigheter under nedbemanning og omorganisering, er det flere gjeldende lover og avtaler. Fagforeninger har en viktig rolle i disse prosessene, da tillitsvalgte skal involveres i drøftingene med arbeidsgiver. Fagforbundet bistår også medlemmene.

Arbeidsgiver skal først lage en ny organisasjonsstruktur og identifisere nødvendige kompetanser, som deretter drøftes med tillitsvalgte. Videre må det avgjøres hvilke områder i virksomheten som berører oppsigelser, og det skal gjøres vurderinger av ansattes kvalifikasjoner, sosiale forhold og ansiennitet før drøftingsmøtene holdes. Arbeidsgiver har også plikt til å tilby alternative stillinger der det er aktuelt. Ansatte har rett til å få bistand fra Fagforbundet under disse møtene. Wiig Andersen sier at klubbledere og foreningsledere i rDnk kan ta kontakt med ham hvis spørsmål til dette. Han sier til slutt at hans tanker i dag går til alle ansatte som føler på utrygghet i møte med fremtiden. Fagforbundets kompetanse og ressurser skal nå brukes for å sikre ryddige prosesser avslutter HTV for Fagforbundet i rDnk

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?