Til hovedinnhold

På barrikadene for BPA-assistentene

Jane-Berith Minde Høst, streikeleder for BPA-streiken.

Jane-Berith Minde Høst, streikeleder for BPA-streiken. (Foto: Knut Brobakken / Fagforbundet)

Jane-Berith Minde Høst er streikeleder for Norges første konflikt for brukerstyrte personlige assistenter (BPA).

16.09.2024 av Jan Tore Skjelbek
Sist oppdatert: 16.09.2024

Det er en alvorstung og kampklar gjeng som samles på Youngstorget denne septemberdagen. Ti streikende BPA-assistenter har fått følge av noen av fagbevegelsens fremste infanterister. Fagforbundets Anne Green Nilsen er der. LO-nestleder Sissel Skoghaug er der. Jane-Berith Minde Høst er der. Samt et rikt antall godtfolk fra Fagforbundet og LO-familien.

Arbeiderbevegelsen er tuftet på samhold og felles kamp, så en folketett streikemarkering i Oslo er langt fra noe nytt. Men det er en ny yrkesgruppe som er i konflikt, og det er en gruppe mennesker som jobber på hver sin kant av landet. Dessuten jobber de én-til-én sammen med én bruker, som også er arbeidsgiveren. Minimalt med arbeidskollegaer, med andre ord.

– Det er en yrkesgruppe med få faglige nettverk og langt mellom andre ansatte. De var tidligere spredd rundt i flere forskjellige fagforeninger, men for fire år siden ble de samlet hos oss i fylkesforeninga i Agder. Det har vært lurt. Avtaleområdet ligger under NHO, og samlet har vi fått større gjennomslag for sakene våre, sier Høst.

Sterk medlemsvekst

Streikelederen har full kontroll på fanemarkeringa på Youngstorget. Hun kjenner de ti som er tatt ut i det første uttaket, og ikke minst kjenner hun godt til yrkesgruppa. Til daglig jobber hun som barne- og ungdomsarbeider på Sam Eyde videregående skole på Eydehavn i Arendal. Der har hun jevnlig kontakt med BPA-assistenter som følger sine arbeidsgivere, altså brukere, til skolen.

– Dette er en avdeling som er tilrettelagt for elever med spesielle behov. BPA-assistenter følger opp flere elever i min avdeling, og det gjør at vi kommer tett på hverandre. BPA er et givende yrke. Samtidig er det til tider veldig tungt, forteller hun.

Høst har 60 prosent frikjøp og er i 40 prosent fagarbeiderstilling på skolen. Hun har lang fartstid i forbundet og markerer i år 20 år som tillitsvalgt. Det har vært gode år og en rivende utvikling. For eksempel har Fagforbundet Agder fylkesforening, der hun selv er leder, fått en herlig vekst på disse årene. En firedobling. Fra 420 til mer enn 1 700 medlemmer i dag.

– Det har vært en flott reise, der stadig nye grupper og spennende mennesker har kommet til fagforeninga. Jeg ble tillitsvalgt fordi ingen andre ville stille, men engasjementet kom raskt. Det har vært både lærerikt og utfordrende, og det har gjort noe med meg som menneske. Jeg har lært at noe av det viktigste vi kan gjøre er å ta vare på hverandre, kommenterer hun.

Godt skolerte og trygge tillitsvalgte

Det er en egenskap som har kommet godt med i arbeidet med BPA-gruppa. Det er langt mellom de fysiske medlemsmøtene, og det kreves det lille ekstra for å ivareta kontakten. I avtaleområde NHO 595, BPA-overenskomsten, er det ingen plasstillitsvalgte som man kan snakke med på jobb.

Det er Høst som har ansvaret for BPAer i NHO-området, og hun får god hjelp fra to hovedtillitsvalgte, Beate Jensen og Bjørg Kråkemo. Og det fungerer godt, takket være god opplæring.

– God skolering fra Fagforbundet betyr nesten alt. Det gjør folk trygge i tillitsvervene sine. Det ser jeg i BPA-området, og det gjelder alle tillitsvalgte i fagforeningen min, fylkesforeningen i Agder, sier hun.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?