Til hovedinnhold

– Uten medlemmer hadde jeg ikke hatt dette vervet

Ingunn Kile, leder av Fagforbundet Arendal.

Ingunn Kile, leder av Fagforbundet Arendal. (Foto: Henrik Kile-Lønseth)

Ingunn Kile har vært tillitsvalgt i 16 år, og det er ikke så rart, for hun er skikkelig glad i vervet sitt.

29.04.2024 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 07.05.2024

Født og oppvokst på det blide Sørland, og tvers igjennom arendalsjente. Ingunn Kile er leder av Fagforbundet Arendal, hjelpepleier og mor, for å nevne noe.

Ledervervet i Arendal tok hun over i 2017, men vi må 16 år tilbake for å finne dagen da Kile for første gang takket ja til å bli tillitsvalgt. 
 
– Mitt første verv var som plasstillitsvalgt i hjemmesykepleien, jeg ble valgt på 30-årsdagen min, så det husker jeg godt, forteller Kile. 
 
Selv kan hun minnes at hun gikk inn i vervet med en viss skepsis.  

– De jeg jobbet sammen med ønsket at jeg skulle være tillitsvalgt, men jeg var litt lunken. For meg hørtes det skummelt ut. Men de snakket med hun som var hovedtillitsvalgt den gangen, hun tok kontakt og gav seg ikke så lett, sier Kile, og fortsetter: 
 
– Så ble det til at jeg sa ja, og jeg har aldri angret.

Arvelig belastning

Hun er nok arvelig belasta, Ingunn Kile. Farfar var sveiser, aktiv fagforeningsmann og kasserer i Samvirkede fagforeninger i Arendal. Og far var selv tillitsvalgt i mange år.   

Datter Ingunn på sin side, har klatra stigen opp fra plasstillitsvalgt, styremedlem og yrkesseksjonsleder lokalt, til lederstolen hos Fagforbundet Arendal, fylkesstyremedlem og en plass i Fagforbundets landsstyre.   

Men hva er det egentlig som motiverer noen til å jobbe seg så langt oppover i forbundet?  

– Jeg liker egentlig alt ved å være tillitsvalgt, men kanskje spesielt at en lærer noe hver eneste dag, og jeg synes det er spennende å samarbeide med lokalpolitikere. Men viktigst av alt er alle medlemmene jeg blir kjent med og som jeg får mulighet til å hjelpe. For det enkelte medlem kan det bety alt å få hjelp av oss med en sak på arbeidsplassen. Jeg hadde ikke hatt dette vervet hvis vi ikke hadde hatt medlemmer, sier Kile.

For få timer i døgnet 

Hennes hjertesaker og det hun aller mest brenner for, er fire saker du trolig kjenner igjen fra Fagforbundet: – Gode rettferdige arbeidsforhold for alle, uansett hvor de jobber. En lønn å leve av. Å ha et godt forhold og en god dialog med medlemmene, slik at de får et godt forhold til fagforeninga si. Og til sist: Hele laget skal med. 
 
Mange saker på blokka kan også by på utfordringer.
  
– I perioder føler jeg døgnet ikke har nok timer. Det er veldig mange forskjellige oppgaver som skal ivaretas og alltid mange baller i lufta, og fokuset må flyttes fram og tilbake hele tiden, forteller Kile, men avslutter det hele sånn:  

– Men det er gøy også, da! 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?