Til hovedinnhold

Problemet med mobbing er STORT.

YrkesseksjonslederVestfold

Mobbing i skolen er et stort problem i skolen (Foto: Jørn Grønlund)

Mobbetallene i Norge øker viser elevundersøkelsen, dette er ikke rart når barn og unge lever i et samfunn der mobbing blir mer og mer akseptert. Det som er utfordrende, er at ikke alle ser på det som mobbing.

01.02.2024 av Alexander Bommen
Sist oppdatert: 01.02.2024

Roasting

Vi har voksen som driver med Roasting, der det er lov og slenge dritt og drite hverandre ut. Enn kan si og mene det enn vil om de som er med på dette. Politiker og kjendiser stiller mer enn gladelig opp på dette. VG leier store sener og sender dette ut på VGTV og mange seere og publikum som syns dette er en kjempeflott og morsom underholdning.. Ungen på 1 trinn sier «slappa det er bare en roast ass Alex, så jeg mente ikke noe med det»

NRK har hatt program der det sitter to i en søppelkasse og kommenter alle som går forbi. Der kommentere de med latter og lyst om hvordan folk ser ut og hvordan de, går og prater mm. Er det ok? Nei, det er ikke ok, selv om elevene sier «men sånn gjør de på tv ’en»

Nettrolla

Nettrolla er der og de er høyst aktive, alle er på sosiale medier og kan si og kommentere om hva de vil. Av egen erfaring, så er det fort gjort å komme med negative kommentarer om hvordan man ser ut, enn om budskapet.

Hva har det med saken og gjøre hvordan vi ser ut som privatpersoner?

Har alle kjendiser sosial angst?

Vi har fått en ny og STOR faggruppe som heter KJENDISER/ INFLUENSERE. Det de sier og mener blir oppfattet som en sannhet! De kan utale seg om livskriser, mat, ernæring, samliv, oppdragelse av barn, sykdom og ikke minst om sosial angst! Egentlig er det litt rart at så mange kjendiser og influenser har sosial angst når de kan være så mye i sosiale medier og kjendisfester, men det er nok bare jeg som tenker!

Vi trenger flere ansatte, ikke flere kjendiser

Arbeidsgivere/skoleeier leier inn disse «fagfolkene» for å gi oss motivasjon, og hjelp til å håndtere en utfordrende jobbhverdag. Gode penger tjener de også på dette, og vi kaster oss på trendene, ved å lytt til dem. Selv om de ikke har jobbet innenfor offentlig sektor; som barnehage skole, SFO, fritidsklubb o.l.  

Det er ikke bare at vi trenger flere ansatte for å hanskes med mobbing, men vi trenger ansatte på jobb som har kunnskap om temaet og hvordan det er å jobbe med barn og unge.

Ansatte som har forståelse og som har skoa på og kan kjenne det på kroppen. Av og til er det ikke flere ansatte vi trenger, men en mer menneskelig tilnærming på temmet.

Vi må aldri glemme at det er den som blir mobbet som eier den følelsen, og den følelsen blir ikke borte.

Jeg har egen erfaring om hva mobbing gjør med deg

Selv er jeg 52, med en barndom med mobbing, det gjorde meg sterkere, men jeg blir fortsatt følelsesladd av temaet og kjenner på kroppen hvordan jeg selv hadde det.

Dessverre har trenden de siste årene vært å øker administrasjonen, mens man reduserer antall ansatte som jobber elevrettet. I den «administrative verden» blir barn til tall og skjemaer.

Vi må tørre å vise omsorg ved å sette grenser 

Ansatte i oppvekstsektoren må tørre å by på oss, tørre å sette grenser og være gode omsorgspersoner. Det betyr at vi må tørre å si NEI til barn og unge. Det er viktig at vi bryr oss, vi skal ikke være bestevenner med barn, men en betydningsfull voksen.

 NEI jeg er ikke bare en sur gretten gubbe, men har kjent mobbing på kroppen selv og sett hva det gjør med mange barn jeg jobber med.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?