Til hovedinnhold

Godt og trygt arbeidsmiljø i skolen

Krav til godt og trygt arbeidsmiljø

Krav til godt og trygt arbeidsmiljø (Foto: Mostphotos)

Fagforbundets medlemsundersøkelse viser at 8 av 10 medlemmer i oppvekstsektoren blir utsatt for vold i sin arbeidshverdag. Denne utviklingen jobber Fagforbundet med å snu. Mandag 23 oktober deltok Fagforbundet sammen med KS, Norsk Lektorlag, Utdanningsforbundet Skolenes landsforbund og Skolelederforbundet på en workshop om temaet. Arbeidstilsynet bidro med faktagrunnlaget. De har denne høsten hatt en egen kampanje rettet mot ansatte i skolen.

31.10.2023 av Ingri Bjørnevik
Sist oppdatert: 31.10.2023

Fagforbundet mener trivsel og trygghet i arbeidslivet er avgjørende for den enkeltes livskvalitet. I skolen og SFO er det viktig at de voksne skaper gode relasjoner til barna. Dette vil kreve nok ansatte som har tid å se de enkelte elevene. Utrygge og urolige barn, kan være en utfordring om de ikke har kompetente voksne som har tid å se deres behov. 

Det er viktig at alle ansatte står sammen i dette arbeidet. Vi må skape en felles forståelse på tvers av yrkesgruppene i skolen.  Hele personalgruppa må sammen finne fram til de gode løsningene for at alle ansatte i skolen skal oppleve å ha et trygt og godt arbeidsmiljø. 

Myndighetene har kommer med et høringsforslag om å gi de ansatte bedre rett til å gripe inn mot vold og trusler i skolen. Fagforbundet støtter ikke dette lovforslaget, da vi mener forslagene ikke innebærer en reell endring av dagens rettstilstand. Vi ser ikke noen hensikt med en lovtekst i opplæringsloven som gjentar en nødrett-formulering fra straffeloven. 

Fagforbundet mener det er mer hensiktsmessig at man jobber bedre med praktiseringen av dagens regelverket. Vi ser det er et stort behov for veiledning fra våre nasjonale myndigheter, og en tydeliggjøring av ansvarsforhold. Derfor håper Fagforbundet at møte partene hadde 23 oktober, kan bidra til at vår regjering inviterer partene til dialog for å gi de ansatte i skolen en trygg og god arbeidshverdag. 

Alle ansatte har rett på et helsefremmende arbeidsmiljø. Å bli utsatt for vold og trusler står i motsetning til dette og er et alvorlig arbeidsmiljøproblem. Fagforbundet er glade for at regjeringen har tatt tak i problemstillingen ved å foreslå konkrete regelendringer for å tydeliggjøre hva ansatte kan og ikke kan gjøre i slike situasjoner. 

Derfor mener vi at lovforslaget som er på høring ikke er tilstrekkelig gjennomarbeidet.  Vi ønsker at våre medlemmer i skolen skal ha bedre rettsvern, derfor kan vi ikke støtte lovforslag slik det nå er utformet. 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?