Til hovedinnhold

«Education at a Glance» er OECDs årlige indikatorrapport for utdanningssektoren.

Education at a Glance 2023

Education at a Glance 2023 (Foto: Mostphotos)

OECDs årlige indikatorrapport for utdanningssektoren, «Education at a Glance» er. Denne rapporten sammenligner OECD-landene på blant annet bruk av ressurser til utdanning, deltagelse i utdanning og resultater av utdanning.

13.09.2023 av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst
Sist oppdatert: 13.09.2023

Denne OECD-rapporten omfatter indikatorer for alle utdanningsnivåene fra barnehage til høyere utdanning. Yrkesfaglig utdanning var årets hovedtema.

Noen av hovedfunn i OECD-rapporten

  • 21 prosent av norske 25-34 åringer har yrkesfaglig utdanning på videregående eller fagskolenivå som sin høyeste utdanning. Dette er under Gjennomsnittet, på 35 prosent for EU-landene. 

  • Omtrent halvparten av norske elever begynner på et yrkesfaglig utdanningsprogram i videregående opplæring, men bare 45 prosent av de som begynner på yrkesfag fullfører. Norge skiller seg ut ved at 25 prosent av elevene som begynte på yrkesfag hadde fullført et studieforberedende utdanningsprogram etter normert tid pluss to år. En av fire elever hadde ikke fullført utdanning etter to år og var ikke lenger i noen utdanning. Blant de europeiske landene som har levert data til denne indikatoren er det kun Norge og Latvia som har en betydelig andel elever som skifter fra yrkesfaglig til studieforberedende programmer.

  • Gjennomføring i videregående opplæring er lavere på yrkesfag enn på studieforberedende utdanningsprogram i alle OECD-land med unntak av Brasil. Norge ligger godt over gjennomsnittet for fullføring på normert tid på studieforberedende, men godt under snittet for yrkesfag. Ser man på fullføring etter normert tid pluss to år ligger Norge omtrent på OECD-snittet, totalt sett.

 

  • Norge har relativt få unge utenfor arbeid og utdanning. 7,1 prosent av unge i alderen 18-24 i Norge sto utenfor utdanning og arbeid i 2022. Gjennomsnittet I OECD landene er 14,7 prosent.

  • 25-34 åringer med yrkesfaglig utdanning tjener 24 prosent mer enn de som ikke har fullført videregående og 6 prosent mer enn de som har fullført studieforberedende som høyeste utdanning. 

  • I Norge har 16 prosent av 25-34 åringene fullført mastergrad. Gjennomsnittet for OECD er 15 prosent og i EU (25) 19 prosent.

  • Kvinneandelen blant studentene er høy både i Norge og andre land. Unntaket er MNT-fag, der andelen kvinner blant nye studenter i gjennomsnitt bare er 31 prosent. I Norge er kvinneandelen på naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag 34,6 prosent.

  • Barnehagedekningen i Norge er høy. Norge skiller seg spesielt fra andre OECD-land med høy deltakelse blant de yngste barna. 94 prosent av norske to-åringer går i barnehage, mens gjennomsnittet for OECD er på 43 prosent.
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?