Til hovedinnhold

Regjeringen med sterk satsning på kunstig intelligens

LM22 Statsminister Jonas Gahr Støre

LM22 Statsminister Jonas Gahr Støre (Foto: Werner Juvik)

Regjeringen øker forskningsinnsatsen på feltet kunstig intelligens med minst én milliard kroner de neste fem årene. Forskningsmilliarden vil bidra til større innsikt om hvilke konsekvenser teknologiutviklingen har for samfunnet.

07.09.2023
Sist oppdatert: 07.09.2023

Satsningen vil også gi mer kunnskap om nye digitale teknologier og muligheter for innovasjon i næringslivet og offentlig sektor. Satsingen blir finansiert innenfor Kunnskapsdepartementets ramme. Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at målsetningen er at Norge skal være et åpent og teknologioptimistisk samfunn. 

Forskningssatsingen vil ha tre hovedspor:

  • Forskning om konsekvenser av kunstig intelligens og annen digital teknologi for samfunnet. Sentrale temaer vil være demokrati, tillit, etikk, økonomi, rettssikkerhet, lovreguleringer, personvern, undervisning og læring, kunst og kultur.
  • Digitale teknologier som forskningsområde i seg selv, altså forskning på blant annet kunstig intelligens, digital sikkerhet, neste generasjons IKT, nye sensorer og kvanteteknologi.
  • Forskning på hvordan digitale teknologier kan brukes til innovasjon i næringslivet og offentlig sektor og hvordan kunstig intelligens kan brukes i forskningen på mange ulike fagområder.

 

Yrkesseksjon kontor og adminstrasjon har programfestet i sine hovedlinjer at de vil bidra til medvirkning og forsvarlig bruk av kunstig intelligens i offentlig sektor.

Se opptak av regjeringens pressekonferanse her: Pressekonferanse om kunstig intelligens - regjeringen.no

Se pressemelding her: Regjeringen med milliardsatsing på kunstig intelligens - regjeringen.no

Se hovedlinjene til yrkesseksjon kontor og administrasjon her: yka-hovedlinjer-2022-2025-enkeltsider-ferdig-enkeltsider.pdf (fagforbundet.no)

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?