Til hovedinnhold

Helsefagarbeider Emma kjemper i Yrkes-EM i Gdansk

Vinnar av yrkes-NM i helsearbeidarfaget 2022.

Vinnar av yrkes-NM i helsearbeidarfaget 2022. (Foto: Eskild Hustvedt)

5.-9. september arrangeres Yrkes-EM i Gdansk i Polen. Her møtes unge, talentfulle, europeiske fagarbeidere til konkurranser i 43 ulike yrkesfag.  Fagforbundsmedlemmet Emma Straub (18) er tatt ut til det norske yrkeslandslaget og skal konkurrere i helsearbeiderfaget.

01.09.2023 av Ingvar Skjerve
Sist oppdatert: 08.09.2023

Til daglig er Emma Straub lærling ved St. Olavs Hospital. Hun har blitt trent av Jenny Marlen Fossan, som vant selveste verdensmesterskapet i helsefag i Brasil i 2018. 

Yrkeskonkurranser og World Skills 

Yrkeskonkurranser arrangeres for å bidra til motivasjon og rekruttering til yrkesfagene. Konkurransen er med å løfte statusen til og kunnskapen om yrkesfagene. De gir unge, flinke folk en sjanse til både å vise seg fram og utvikle seg i faget sitt. Og det gir oss andre et innblikk i hva som kreves for å bli en god fagarbeider.  

Både Norgesmesterskapene, Verdensmesterskapene og Europamesterskapet arrangeres av organisasjonen World Skills, som arbeider for å høyne statusen til og kvaliteten på yrkesutdanningene.  World Skills Norge ble stiftet i 1990. Bak World Skills Norge står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Utdanningsdirektoratet og en rekke andre som har interesser i og av yrkesopplæringa, blant annet Fagforbundet. 

Yrkes EM i Gdansk 

Logo til Euroskills 2023 i Gdansk, Polen
Logo til Euroskills 2023 i Gdansk, Polen. (Foto: Euroskills)

Yrkes-EM arrangeres hvert 2. år for vinnere av nasjonale yrkesmesterskap. Årets mesterskap går altså av stabelen i Gdansk i Polen. Fra Norge deltar 14 unge talenter i ulike fag. I tillegg til helsefagarbeiderfaget har Norge også konkurrenter i blandt annet billakkering, anleggsgartner, elektriker og frisørfaget.  

Nestleder i Yrkesseksjon helse og sosial, Helge Sporsheim, følger Emma og Yrkeslandslaget til Polen. Det vil bli jevnlig rapporter om hvordan det går på Facebooksida “Fagforbundets helsefagarbeidere og hjelpepleiere”.  

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?