Til hovedinnhold

Tjue norske selskaper ble rammet av hackerangrepet i sommer, i tillegg til tolv departementer

data - grafikk - kunstig intelligens - AI - robot - digitalisering

data - grafikk - kunstig intelligens - AI - robot - digitalisering (Foto: Mostphotos)

24. juli i år ble det meldt fra PST at hele departmentssystemet har vært under et alvorlig dataangrep. Nå viser det seg at også flere norske selskap ble rammet av angrepet.

24.08.2023 av Christian Danielsen
Sist oppdatert: 24.08.2023

Dagens Næringsliv melder at dataangrepret i sommer var større enn antatt. Hackerne utnyttet en svakhet som ikke er kjent for sikkerhetsmiljøene fra før, og som benyttes av avanserte aktører for målrettet hackingvirksomhet. 

– Ja, det er andre enn Departementenes sikkerhets- og servicesenter (DSS) som er berørt. Først og fremst er det veldig mange som er sårbare, hvis vi tar det store perspektivet først. Og så er det andre virksomheter som også er kompromittert, bekrefter NSM-sjef Sofie Nystrøm overfor DN.

– Det er fortsatt i utvikling, og vi er ikke ferdige med denne hendelsen. Det er en avansert aktør som har brukt mye ressurser, sier Nystrøm.

Den amerikanske cybermyndigheter melder at trusselaktøren som har utnyttet sårbarhetene i Ivantis programvare er en såkalt APT-aktør, en «avansert, vedvarende trusselaktør». Altså en godt organisert og ofte statsstøttet gruppe som utfører langvarige og målrettede cyberangrep. 

Les hele saken fra Dagens Næringsliv her.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?