Til hovedinnhold

- Et viktig bidrag for solidaritet, engasjement og håp

Den fredelige kulturinstitusjonen er også mål for de pågående bombeangrepene

Den fredelige kulturinstitusjonen er også mål for de pågående bombeangrepene (Foto: The Freedom Theatre)

Fagforbundet vedtok fredag å bevilge en solidaritetsgave på 3000 euro til The Freedom Theatre, en palestinsk kulturorganisasjon som er basert i Jenin på Vestbredden. - Vi vil vise solidaritet med det palestinske folket i en stadig mer tilspisset situasjon, uttaler Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet.

07.07.2023 av Informasjonsavdelingen
Sist oppdatert: 07.07.2023

Kunst av høy kvalitet
The Freedom Theatre er basert i flyktningeleiren i Jenin, en by med rundt 40 000 beboere helt nord på Vestbredden. Siden 2006 har teatret produsert profesjonelt teater og filmer, holdt workshops og utstillinger og publisert bøker. De utdanner også skuespillere, inspisienter og teaterteknikere. Over 100 000 barn, unge og voksne har så langt sett teatrets forestillinger. De er med å skape en ny generasjon med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som gjennom motkultur vil utfordre alle former for undertrykking.

Dramatisk opptrapping
I henhold til Oslo-avtalen skal Jenin være under fullt palestinsk selvstyre, men beboerne opplever daglige raid og trakassering fra israelske militærstyrker. De israelske angrepene  har den siste uka blitt dramatisk opptrappet, med luftangrep og omringing og storming av flyktningleiren i Jenin. Ifølge palestinske myndigheter ble 10 drept, hvorav 3 barn og over 100 andre såret i det to dager lange militære angrepet 3.-4. juli.

En kulturorganisasjon under angrep
The Freedom Theatre har blitt direkte rammet i israelske militærangrep, både i den pågående militæraksjonen og en rekke ganger tidligere. 21. november i fjor ble 17 år gamle Mahmoud al-Saadi, en ungdomsinstruktør ved teateret, skutt og drept. Teatrets styreleder Bilal Al-Saadi ble arrestert og satt i israelsk administrativ forvaring i seks måneder, uten anklage eller dom. -Vi bruker kulturen for å fortelle om tragediene og trakasseringen, uttalte teaterets leder, Mustafa Sheta, til Fagforbundet. -Hvordan vi håndterer okkupasjonen, hvordan de dreper oss, hvordan de hele tiden arresterer oss, hvordan de bruker makt og våpen mot oss. Til oss kommer menneskene som forsøker å nærme seg det normale livet, vi har dansegrupper, teater og musikkinstitutt. Vi er mennesker som leter etter et godt liv.

En viktig markering av solidaritet
- Det kjennes veldig riktig å rette denne solidaritetsgaven til The Freedom Theatre, sier Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet. -Teateret er en viktig aktør i arbeidet for å fortelle verden om undertrykking og motstandskamp, og for å skape engasjement og håp for framtida hos spesielt barn og unge. Vi håper at Fagforbundets bidrag hjelper til å styrke dette arbeidet.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?