Til hovedinnhold

Mindre innsyn vil kunne gå utover tilliten til offentlig forvaltning

Illustrasjon

Illustrasjon (Foto: Robuart / Mostphotos)

Før påske sendte regjeringen ut sitt forslag på endringer i offentlighetsloven ut på høring. Lovforslaget legger opp til hemmelighold av organinterne dokumenter. Mindre innsyn i offentlige dokumenter vil kunne gå utover tilliten vi har til det offentlige.

29.06.2023 av Lyra Lluka
Sist oppdatert: 30.06.2023

Fagforbundet har svart på høringen om endringer i offentlighetsloven. Slik vi forstår det legges det opp til at journalføringer som gjelder interne dokumenter, kan unntas offentlighet - og at disse innføringene ikke trenger å publiseres i offentlige innsynsjournaler. I dagens lov kan organinterne dokumenter unntas helt eller delvis fra offentligheten, men det har ikke vært mulig å unnta disse fra selve jounalføringen. Det blir det lagt opp til med nytt lovforslag.

Mindre åpenhet - mer hemmelighold? 

Fagforbundet mener at lovforslaget vil kunne bidra til mindre åpenhet og dermed også redusere muligheten for å kunne avsløre feil i forvaltningen. Muligheten for å unnta organinterne dokumenter er allerede ivaretatt gjennom nåværende lov. Hvis vi går så langt som å unnta organinterne dokumenter fra offentlige innsynsjournaler vil det bli vanskelig å ettergå beslutninger tatt av det offentlige. Mer hemmelighold i forvaltningen vil gå utover borgernes, samfunnets og ikke minst journalisters kontroll med forvaltningen. 

Konseksvenser for innsynsretten i Norge

Regjeringen har gått frem og sagt at det skal være mer åpenhet i offentlig forvaltning for å fremme en åpen debatt i befolkningen og samfunnet. I lovforslaget går man motsatt vei og  foreslår betydelige innskrenkninger i retten til innsyn. Dette er vi kritisk til. Endringer i offentlighetsloven vil kunne føre til store konsekvenser for innsynsretten i Norge, menneskers demokratiske rettigheter og ikke minst svekke tillitten vi har til offentlig forvaltning. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?