Til hovedinnhold

Gjennomslag i budsjettet: Sterk satsing på IKT-sikkerhet og digitalisering

personvern - data - sikkerhet - passordbeskyttet - offentlighet - unntatt offentlighet

personvern - data - sikkerhet - passordbeskyttet - offentlighet - unntatt offentlighet (Foto: Mostphotos)

Yrkesseksjon kontor og administrasjon har lenge arbeidet for god finansiering av fellestjenestene i IKT-infrastrukturen. Regjeringen følger nå yrkesseksjonens anbefalinger med sterk satsning på digitalisering i offentlig sektor. De tar tak som sikrer IKT-fellesløsningene i revidert statsbudsjett, spesielt med tanke på sikkerhet i den spente internasjonale situasjonen.

12.05.2023
Sist oppdatert: 12.05.2023

Sikkerhetssituasjonen tilsier en styrkning av IKT-fellesløsningene, mener regjeringen. Den øker bevilgningen til Digitaliseringsdirektoratet betydelig.  ID-porten, Altinn, Folkeregisteret og Digital post er blant løsningene som blir prioritert. 

Satsning på IKT-sikkerhet har vært en politisk målsetning for yrkesseksjon kontor og administrasjon over lang tid. Allerede i 2022 ble dette spilt inn i arbeid med statsbudsjettet. 

Regjeringen skriver: -Flere av fellesløsningene som Digitaliseringsdirektoratet leverer til bruk i offentlig sektor er definert som kritiske samfunnsfunksjoner og er viktige for den digitale sikkerheten isamfunnet. Fellesløsningene blir benyttet i opp mot 12 000 offentlige, digitale tjenester. Løsningene blir svært mye brukt og bruken er økende. Økningen utfordrer sikkerheten og robustheten i løsningene.

Krigen i Ukraina og den generelle geopolitiske ustabiliteten er årsaken til de økte bevilgningene. 

De skriver -Den siste tiden har risikoen for angrepsforsøk mot fellesløsningene økt. For at Digitaliseringsdirektoratet skal kunne fortsette å levere sikre og robuste fellesløsninger er det igangsatt et nødvendig moderniseringsarbeid. 

Yrkesseksjon kontor og administrasjon har tidligere ønsket større innsats når det gjelder å trygge den digitale infrastrukturen mot angrep. Digital sikkerhet er også en del av yrkesseksjonens hovedlinjer. 

Se også s. 98 : Prop_118_S_(2022–2023)_Forel_utg_Utkast (regjeringen.no)

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?