Til hovedinnhold

LO/NHO-oppgjøret: Storstreik i privat sektor fra mandag

Fra mandag blir det storstreik blant annet i industrien, bryggerier og fergevirksomhet. LO varsler opptrapping fra fredag.

Fra mandag blir det storstreik blant annet i industrien, bryggerier og fergevirksomhet. LO varsler opptrapping fra fredag. (Foto: Birgit Dannenberg)

Søndag ettermiddag ble det klart at LO og NHO ikke ble enige hos Riksmekleren. Det betyr at 23 000 LO-medlemmer i privat sektor er i streik fra mandag 17. april.

16.04.2023 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 16.04.2023

- LO krevde økt kjøpekraft for sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Les mer på lo.no: Ikke gjennomslag for økt kjøpekraft - LO er i streik

Kan ikke ha fri flyt i lederlønningene

– Det er tydelig at arbeidsgiver ikke har tatt inn over seg at det er medlemmene, ikke lederne som fortjener et solid lønnsløft. Vi kan ikke ha fri flyt i ledernes lønnsutvikling, samtidig som bedriftene sparer inn på lønna til de ansatte, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord. Hun sier at det er beklagelig at arbeidsgiver viste så liten vilje til å møte kravene til LO.

 – Vi beklager overfor de mange som rammes av streik, vi strakk oss så langt vi kunne for å finne en løsning, sier hun.

Blindeforbundet ut i streik

Fagforbundet har en mindre andel av medlemmer som omfattes av frontfagsforhandlingene, og i fase 1 er det 28 medlemmer i Blindeforbundet som skal ut i streik.

Foreløpig er det en liten gjeng fra Fagforbundet som streiker, men de er inkludert i gruppen på 22 947 streikende totalt i fra alle de involverte LO-forbundene. I tillegg er det varslet 15 509 nye som vil tas ut i streik fra fredag. Da vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.

Brudd i lønnsoppgjøret for bussjåfører

Busssjåførene i VY Buss i Spekter-området har meklet samtidig som LO og NHO. Nå er Spekter og LO Stat også i brudd. Foreløpig er ingen bussjåfører tatt ut i streik.

Les mer på lostat.no

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?