Til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret 2023: Frontfaget er i gang

Tone Faugli

Tone Faugli (Foto: Kristian Brustad)

I dag starter forhandlingene i frontfaget mellom LO og NHO. – LO vil sikre økt kjøpekraft og arbeidstakernes andel av verdiskapingen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

27.03.2023 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 28.03.2023

– Vi prøver jo alltid å komme i mål i forhandlinger og har intensjoner om det, sier forhandlingssjefen i LO, Tone Faugli til Dagsavisen.

Frontfaget legger rammen

Frontfaget, altså konkurranseutsatt industri, forhandler alltid først. Resultatet av disse forhandlingene legger rammene for forhandlingene mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i andre deler av arbeidslivet, som for eksempel ansatte i kommuner, sykehus, butikker og andre bedrifter. 

Rom for lønnsvekst

Lønnsoppgjøret 2023 er et mellomoppgjør, og derfor forhandles det kun om lønn. For neste år er prisveksten anslått til 4,8 prosent, mens lønnsveksten hos handelspartnerne er anslått til 5,4 prosent. 

– Det betyr at det er rom for at arbeidstakerne prioriteres i år. Lønnsomheten i næringslivet er god, og lønnsveksten hos de vi handler med blir høyere enn den norske. Det betyr at konkurranseevnen til norsk industri er bli bedre, sier LO-leder Peggy Følsvik.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?